Hlavní obsah

Světlušky řádily ve Stromovce. Jejich pomoc byla opět rekordní

Praha

Tradiční běh pro Světlušku se konal o čtvrteční noci v pražské Stromovce. Už minulý rok dosahovaly počty přihlášených běžců velice pěkných čísel. Nejinak tomu bylo i letos, kdy organizátoři věřili a doufali v ještě vyšší počty. A byli na ně dobře připraveni.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Roj světlušek obkroužil pražskou Stromovku.

Článek
Fotogalerie

Zatímco v loňském roce se hovořilo o více než třech tisících běžců, letos ještě jeden tisíc přibyl. Charitativní běh na tři nebo pět kilometrů si mezi občasnými i pravidelnými běžci získává stále více na oblibě.

Organizátoři zahájili přípravy na místě startu, před vstupem do areálu holešovického výstaviště, o mnoho hodin dříve. Pódium pro největší magnet letošního čtvrtého ročníku, stejně jako ostatní zařízení pro zázemí závodu, tak bylo připraveno ještě v denních hodinách. A netrpěliví běžci se začali scházet a zahušťovat prostor před výstavištěm pěkných pár hodin předem.

Známí běžci

Běžce přijela rozpumpovat populární alternativní hudební skupina TataBojs. Ale to zdaleka nebylo všechno. Běh přišla podpořit řada dalších známých osobností, mezi nimi kupříkladu Pavel Nový. „Půjdu svým tempem tříkilometrovou trať. Já jsem zjistil, že běhat moc neumím. Tuhle jsem si myslel, že už běžím, ale kamarádi říkali, že takhle to určitě nevypadá," dodává s břitkým humorem sobě vlastním populární herec a zarputilý sportovec.

Mezi běžci jste mohli potkat také nevidomého horolezce a všestranného sportovce Jana Říhu. „Jsem tady už poněkolikáté. Podporuji Světlušku, ačkoli patřím sám mezi hendikepované. Dnes poběžím i se svými dvěma parťáky, s nimiž prvního září odlítáme do Nepálu, abychom se pokusili vystoupit na 6. nejvyšší horu světa, osmitisícovku Čo Oju," vysvětluje sportovec. Že příprava není vždy jednoduchá, dokládají jeho další věty: „Běhám rád, jednou dvakrát týdně. Časově mi to nevychází úplně ideálně. Já mám tu nevýhodu, že k tomu potřebuji ještě dalšího člověka, traséra, který mne celou dobu vede pomocí provázku na zápěstí." Sám Říha organizuje jiný charitativní běh - Od nevidím do nevidím pro děti z Dětského domova Sázava.

Fotbalisti i kajakáři

Kromě sparťanských fotbalistů Davida Lafaty a Lukáše Váchy přišli závod podpořit, odstartovat a uběhnout také zástupci našeho slavného čtyřkajaku ‒ Daniel Havel a Lukáš Trefil. Světlušku si přišli zaběhnout poprvé, ale jinak patří mezi náruživé běžce. „Že bychom vždy běhali úplně dobrovolně, to se úplně říci nedá, ale vzhledem k našemu tréninkovému plánu musíme. Je to jedna z hlavních součástí naší tréninkové přípravy. Kromě vody a posilovny nejvíce běháme. V podstatě každý den nebo obden," uvádí s úsměvem věci na pravou míru Lukáš Trefil.

Reklama

Související témata: