Hlavní obsah

Jak na únavu? Možností je celá paleta

Praha

Běžecké pauzy jsem vždycky nesnášela. Tušila jsem, že bez svých pravidelných výběhů zlenivím a pak budu svou hlavu horko těžko přemlouvat, aby rozpohybovala tělo. I proto jsem se snažila zraněním a nemocem předcházet a k tomu je správná regenerace nezbytná.

Foto: Jan Kucharčík

Bolest na těle i na duši. Se vším se dá bojovat.

Článek

Ti, co na odpočinek nemají čas, nedělají dobře. Nepotřebujeme ho do té doby, než se nám stane pořádný průšvih. Odpočinek a regeneraci bychom měli našemu tělu dopřávat jednak průběžně, ale i několikrát za rok ve větších dávkách.

Při regeneraci tělo opravuje poškozené tkáně a doplňuje síly. Můžeme ji rozdělit na aktivní a pasivní. Pasivní regenerací je například spánek, sauna nebo masáže. Aktivní regenerace znamená fyzickou aktivitu v nízké tepové frekvenci, kdy dochází k lepšímu odbourání odpadních látek ze svalů.

Důležitou součástí každého tréninku je proto také strečink – běžci by jej měli zvládnout před i po běhání. Je prokázané, že strečink následně pomáhá k vyšší výkonnosti.

Projevy stupňující se únavy
bolesti hlavy
silné pocení
nevolnost, nechutenství, nebo naopak přehnaná chuť k jídlu
bledost pokožky a sliznic
celková slabost
zvýšená nemocnost a častější zranění
pokles krevního tlaku
nitkovitý pulz
podrážděnost až agresivita
poruchy spánku
ztráta koordinace, závratě

Aktivně regenerovat můžete i plaváním, jízdou na kole, ale také během ve volném tempu – je však nezbytné, abyste běželi při nižší tepové frekvenci. Po náročnějším tréninku je tato forma odpočinku výhodnější než pasivní odpočinek u televize či počítače. Dochází pak k rychlejšímu odbourávání nahromaděného laktátu ze svalů.

Vhodná jsou také dechová cvičení. Každý den věnujte několik minut svému dechu - sledujete, jak se kyslík při nádechu rozlévá po celém těle. Pak zhluboka vydechněte.

Nejzákladnější formou odpočinku je spánek. Kvalitní a dostatečně dlouhý spánek je základem každého tréninku. Čím náročnější máme trénink, tím delší spánek bychom si měli dopřávat.

Naslouchejte svému tělu

Rozhodně neprohloupíte, když do svého odpočinku zařadíte masáže. Sauna zase skvěle prohřeje unavené svaly, rozproudí krev a umožní lepší odbourávání odpadních látek.

Stejně jako při tréninku, ani při regeneraci nezapomínejte na pitný režim a správné stravování. Podle intenzity a délky tréninku volte vodu nebo iontový nápoj. Z jídelníčku je vhodné zařadit zejména komplexní sacharidy a bílkoviny. Neopomínejte ani na vitamíny a minerální látky.

Obecně při aerobních aktivitách, do kterých patří také běh, nepotřebujeme regenerovat tak často jako například u posilování. Běhat v přiměřeném tempu a délce můžeme prakticky denně, přesto je vhodné alespoň jeden den v týdnu běžecký trénink vynechat. Tento den může sloužit k odpočinku nebo se můžeme věnovat jiné sportovní aktivitě.

Každý člověk potřebuje k regeneraci jinou dobu, zaleží také na fyzické kondici. A tak proto i tady platí, že je dobré naslouchat svému tělu – jen tak totiž můžete efektivně snižovat riziko zranění nebo nemoci.

Pamatujte, že nemá cenu lámat věci přes koleno. Dlouhodobá nadměrná fyzická zátěž je cesta do propasti - a to zejména při objemovém vytrvalostním tréninku. Nejlepší prevencí je proto pestrý trénink.

Reklama