Hlavní obsah

TRASA: Z Pece až na vrchol Sněžky - Šest výživných kilometrů k bezbřehé euforii

René KujanSport.cz

Čtenáři tohoto článku, máte velké štěstí. Jste totiž u prvního dílu seriálu, v němž vám budeme přinášet ty nejkrásnější běžecké trasy z celé České republiky. Chceme vás totiž motivovat a inspirovat k vlastním výkonům. Protože co může být horší, než válet se doma na gauči a nepustit z ruky dálkové ovládání k televizi, že?! Vzhůru, během v běh!

Foto: René Kujan, Sport.cz

Jsme Nad Růžovohorským sedlem. Do cíle zbývá 1 km.

Článek
Fotogalerie

Výběh na Sněžku, který bolel

První trasa, se kterou bychom vás rádi seznámili, vede z Pece pod Sněžkou na nejvyšší vrchol České republiky, tedy na Sněžku. Do výše 1603 metrů. Vypravíme se přímo od parkoviště u turistického infocentra, kudy také probíhá zelená turistická značka, po níž se vydáme.

Už začátek je poměrně ostrý. Z necelých 800 metrů nad mořem se budeme 3,5 km plahočit do výše 1250 m n. m. k Růžohorkám. Slabší povahy mohou zvolit na tomto útulném místě krátký odpočinek, případně zakoupit nějaké to občerstvení. Obecně to ale při takovýchto výbězích nelze doporučit. Raději nezastavujte, hrozí ztuhnutí údů a předčasné ukončení smělého pokusu o výběh!

Z Růžohorek na stanici lanovky Růžová hora budete mít téměř na růžích ustláno. Převýšení na ani ne kilometrovém úseku činí pouhých 60 metrů a cesta je krásná, zpevněná, asfaltová. Na další velice pohodový úsek se můžete těšit hned mezi Růžovou horou a rozcestím Nad Růžovohorským sedlem. Necelých 1,5 kilometru ozdobí převýšení jen 80 metrů ‒ a ta panoramata prosvítající mezi větvemi kosodřeviny, která ruší jen lana kabinové zdviže po pravoboku!

Svým majestátem rozhodně nenechte zacloumat, až se roztrhá mlžný opar a před vašimi udivenými zraky bude defilovat ten krutý vrchol čnící výhružně vstříc mrakům. Na necelém kilometru budete muset překonat více jak 200 výškových metrů. Svah je vyšperkován kamennými schody s ocelovými bočnicemi. A tyto schody vám rozhodně nedají nic zadarmo. Nastává ta správná chvíle vymačkat ze sebe všechno, vzepnout se jako divoký oř a dorazit poslední namáhavý úsek.

Odrážejte se mohutnými skoky a snažte se svůj běh co nejvíce připodobnit ladnému letu číhajícího dravého ptáka. Právě tady můžete nasbírat mnoho obdivných pohledů plavých dívek, pochvalných zafunění obtloustlých a ohůlkovaných turistů i povzbudivých výkřiků v mnoha cizích jazycích.

Vychutnali jste si dokonale svůj kilometr slávy. Teď je na čase vychutnat si třeba hovězí vývar z pytlíku a pořádný škopík čaje, vše zakoupeno na Poštovně a vychutnáno na přilehlé vyhlídce. Nezapomeňte v případě takovýchto zastávek na neustálé udržování tepelného komfortu. Při sezení si vezměte o bundu navíc. A myslete také na to, že každá výprava končí až šťastným návratem na místo startu. A jak se dostaneme dolů? Lanovkou. Anebo je tu ještě jedna možnost ‒ během. Tou samou cestou, nebo se vydáme pro zpestření jinudy. My zvolili tu poslední variantu. A podělíme se s vámi o ni příště.

TRASA
Pec pod Sněžkou ‒ Sněžka
KILOMETRÁŽ
5,8 km
ČAS
pěšky 3:10 hod./během 1:15 hod.
CELKOVÉ STOUPÁNÍ
854 m
CELKOVÉ KLESÁNÍ
25 m
MOŽNOSTI OBČERSVENÍ
Růžohorky, Poštovna na Sněžce

Reklama

Související témata: