Hlavní obsah

Lékaři mu nedávali šanci, maratón si prý už nezaběhá. Tak začal běhat ultramaratóny

René KujanSport.cz

Představte si, že vás zrovna začaly bavit maratóny. A zrovna v tu dobu sedíte na sedadle spolujezdce, když s vámi kamarád za volantem potká protijedoucí vozidlo. V tom nejméně příjemném slova smyslu. Mnohačetné fraktury včetně páteře, vnitřní zranění, oživování v záchranářském vrtulníku. A představte si, že vám pak lékaři, poté co vás dají trochu dohromady, řeknou, ať na běhání maratónů rychle zapomenete. Co s tím uděláte?

Foto: archiv autora

Na Islandu si se mnou přišli zaběhat i jedinci o francouzských berlích.

Článek

Cest za řešením je mnoho. Od psychického kolabování až po naprosté odmítání klikatých linií osudu. Ani moje cesta nebyla úplně přímočará. Nejprve jsem si trochu psychicky zakolaboval a pak zkusil, jak moc je ten osud neúprosný. Obrovská dávka štěstí je ovšem pro takové počínání opravdu potřeba.

René Kujan (40)
Redaktor magazínu Běhání.Sport.cz, překladatel, umělecký truhlář. Čtvrtým rokem spolupracuje s několika vozíčkářskými organizacemi v Čechách a na Islandu. Běhá hlavně pro radost. Drží tři světová prvenství - oběhnutí Islandu, přeběhnutí téhož ostrova z nejsevernějšího na nejjižnější bod a z nejvýchodnějšího na nejzápadnější. Patří mezi PIM Kings Gold (běžci, kteří úspěšně zdolali alespoň 15 x RunCzech Maraton Praha).

Po půlroční rehabilitaci a návratu do „normálního" života zkouším běhat. Ne že by to nemělo své komplikace, úskalí, bolesti, ale jde to. Neuplynul ani rok a už zase běžím maratón. Každý krok, každý zdolaný kilometr, každý uběhnutý maratón má teď trochu jiný rozměr. Rozměr vděčnosti za něco, co jsem už nikdy neměl zažít.

Před nehodou jsem běhával tak jeden až tři maratóny ročně. Ale proč se držet u země? Zvláště teď, kdy každá dřina je vlastně odměnou a satisfakcí? Rodí se projekt, v rámci něhož mám uběhnout více než 30 maratónů během jediného měsíce. První sólové oběhnutí Islandu. Pro tu radost z nalezení nedobrovolně téměř ztracené vášně. A pro vozíčkáře a rehabilitační centra na Islandu a pro Sportovní klub vozíčkářů Praha.

Seznam přednášek a společných výběhů
16. červenecTrutnov
23. červenecLiberec
13. srpenOlomouc
20. srpenZlín
27. srpenTábor
10. záříKladno
17. záříPraha

Nemůžu si pomoci, ale ještě stále před sebou vidím osudy lidí, které jsem během nekonečných rehabilitací potkával a poznával. Lidí, kteří neměli tolik štěstí a na tom vozíku skončili. A přesto měli mnohem více sil než já a každý den se perou s překážkami přesahujícími nástrahu jednoho maratónu denně.

Ano, běháním lze pomáhat. Můžete to také zkusit. Na jedné z mých letních běžeckých přednášek. A samozřejmě si společně také zaběháme (cca 10 km). Celý výtěžek všech akcí putuje na účet Sportovního klubu vozíčkářů Praha.

Reklama

Související témata: