Hlavní obsah

TEST: Triko Devold Energy Man T ‒ funkční prádlo pro zaryté sportovce

René KujanSport.cz

Vlněné triko Energy je funkční triko pro všechny, kdo se rádi a intenzivně hýbou. Na jaře, v létě, ale i v zimě. Nejvýkonnější triko od pana Devolda. Pokud máte plné zuby syntetiky, která vás nepříjemně škrábe či po prvním tréninku zapáchá jak čtrnáct dní pošlý pes, saháte po tom správném kusu oblečení. My jej zkoušeli na kratších výbězích, ale i těch ultra a touha jej nadobro svléknout stále nepřichází.

Foto: Norskamoda.cz

Triko Energy je určeno pro velmi aktivní jedince.

Článek
Fotogalerie

Energy je vyrobeno ze 100% vlny merino. Je určeno primárně do teplejších měsíců, ale využijete jej i při intenzivním tréninku v posilovně nebo pří náročných zimních aktivitách jako první vrstvu oblečení. Výrobce udává teplotní rozsah pro komfortní nošení prádla od +30 °C až do -10 °C.

Ten první údaj můžeme díky současným vedrům více než dosvědčit. I při teplotách nad třicet bylo nošení trika komfortní, a když přišla letní bouře a tričko bylo úplně promočené, i tak si mnoho ze svého komfortu zachovalo. Vlna má totiž tu krásnou vlastnost, že ani promočená neztrácí své dobré tepelně izolační vlastnosti. Na druhou stranu se v ní i v létě můžete cítit dobře a komfortně.

Triko má celá záda a pruhy v podpaží ze síťoviny pro zlepšení odvětrávání a lepší regulaci teploty. Celé tričko je vlastně kombinací dvou pletenin. Vedle síťoviny jej tvoří ještě žebrovaný úplet, který oděvu propůjčuje odolnost a delší životnost. (U extrémně tenkých vlněných úpletů je dosaženo skvělého poměru hmotnost/výkon, fungují také báječně, ale, jak jsme v některých testech zjistili, je třeba s nimi zacházet poněkud opatrněji.) Triko jako celek je (ačkoli neobsahuje žádné příměsi lycry či podobně na zvýšení elasticity) příjemně a dostatečně pružné a vy se v něm i při velmi náročných aktivitách cítíte tak nějak „sušeji".

Samozřejmostí jsou ploché švy, které nikterak nenarušují komfort přírodního materiálu. Další skvělou drobností jsou reflexní prvky v předních ramenních švech zvyšující vaši viditelnost za šera či tmy. Sama o sobě je energizující už jen samotná barva trika ‒ sytě červené panely žebrovaného úpletu spojené s tmavě modrými síťovanými částmi. K dostání je pro pány ještě také světle/tmavě modrá varianta.

A jelikož se pohybujeme na pánském území, nemusíme se vyhýbat ani tak citlivým tématům jako je zápach. Mezi asi mou úplně nejoblíbenější vlastnost vlny patří, že není vhodným materiálem pro bakteriální bujení. Potit se tak do vlněného oděvu můžete zcela bez zábran a omezení a k zápachu jej přesto přinutíte velmi těžko, a to až po delší době. Pot sám o sobě totiž nijak „aromatický" není. Zápach způsobují právě až bakterie, které jej rozkládají na nosem silně zaznamenatelné substance.

Pokud tedy manželka nic nevytuší a nehodí vám triko teatrálním obloukem do prádla, můžete jej na každodenní tréninky klidně používat celý týden. Má to jen jedno omezení. Pokud vám krustovité nánosy soli nedovolují plný rozsah pohybu paží a trupu, je už opravdu na čase vámi vytvořené brnění podsunout manželce do koše na prádlo.

PLUSY
velký teplotní rozsah komfortního použití
nepotřebuje prát příliš často
dobře funguje za sucha i za mokra
MÍNUSY
potřeba pracího prostředku na vlnu
ORIENTAČNÍ CENA
1500 korun

Testovali jsme také:

Vytvořeno ve spolupráci s Norskámóda.cz.

Máte ve svém sportovním šatníku také kousky z vlny merino?
Ano, její pohodlí a funkčnost je velmi návyková.
75 %
Ne, zatím mne odrazuje vyšší cena.
25 %
Celkem hlasovalo 40 čtenářů.

Reklama