Hlavní obsah

TEST: Běžecké pouzdro na smartphone Kalenji By Night ‒ vždy připraven!

René KujanSport.cz

Sportovec závislý na své běžecké aplikaci stojí nejednou před zdánlivě zcela neřešitelným problémem. Jeho šortky nemají kapsy. Ledvinka je moc velká a vadila by mu při běhu. Kam s chytrým telefonem? V ruce ho nosit nechce. O jedno chytré a finančně nenáročné řešení se postaral Decathlon.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Pouzdro na chytrý telefon Kalenji By Night.

Článek
Fotogalerie

Pouzder na mobilní telefony je spousta. Některé oplývají názvy věhlasných značek, jiné vám vyrazí dech svou cenou. Jsou praktická, anebo také ne. Jedním takovým pouzdrem světoznámé sportovní značky jsem si po pěti kilometrech běhu rozedřel kůži na ruce do krve. Od té doby vím, že je dobré být opatrný až podezřívavý k elegantním módním artiklům určeným pro sportovce.

Zhruba dvě stě korun mi za pouzdro Kalenji zase nepřišlo až tolik, abych to ‒ samozřejmě po důkladném prozkoumání ‒ nemohl risknout. Z přehršle barev (modrá, fialová, červená, oranžová, černá) vybírám ještě další variantu: pro noční běžce. Černá barva doplněná o velkorysé reflexní plochy, to je něco pro milovníky pasivní bezpečnosti na našich komunikacích. Pokud někdy jezdíte autem a potkáváte za šera či tmy běžce, víte, že každá reflexní plocha na těle sportovce je dobrá. Být viděn dříve a být viděn lépe se prostě počítá. K tomu přispějí dva reflexní panely po stranách pouzdra, reflexní logo výrobce a další odrazka na pásku.

Šetrný suchý zip

Pouzdro si na nic nehraje. Jednoduché, úsporné, praktické. Žádné nepotřebné cerepetičky navíc. Pouzdro s páskem z jednoho kusu umělohmotné textilie neoprenového charakteru s umělohmotným očkem a suchým zipem. A právě suchý zip je pro mne příjemným překvapením. Není to ten obyčejný, nejpoužívanější, do jehož háčků se vám všechno chytá a nejraději a nejvíce samozřejmě sportovní funkční oblečení. Ne, tady najdete moderní variantu, kde polovina suchého zipu s háčky zachytává téměř výhradně jen svou určenou proti-polovinu. Na omak je hladká, nevšímavá a velmi šetrná ke sportovnímu oblečení.

K dispozici jsou pouzdra o dvou různých délkách pásku. Větší pro obvod paže 20 až 44 cm, menší pro 18 až 33 cm. Rozměry vnitřní kapsy jsou 8,5 x 14 cm (takže třeba redakční Samsung S5 mini se v pohodě vešel).

Pohodlné ovládání

Telefon se v pouzdře pevně uzavře stiskem mačkacího uzávěru (něco podobného najdete třeba u uzavíratelných sáčků na opakované použití ‒ zip bez jezdce, stačí pouze přimáčknout obě poloviny k sobě). Uzávěr drží pevně a zároveň jej lze pohodlně otevřít. Fólie pouzdra je poměrně robustní, ovládání dotykového displeje ale vůbec nebrání. Za sucha ani za mokra jsem s ním neměl nejmenší problém. V dolní polovině pouzdra najdete dvě perforace ve tvaru obráceného T pro provléknutí sluchátek. Další možností je samozřejmě jejich provlečení horní částí pouzdra, po straně uzávěru.

I do deště?

Pouzdro lze na paži připnout vcelku jednoduše a pohodlně. Struktura použité textilie navíc zabraňuje jeho posunu při švihové práci paží. Ačkoli výrobce upozorňuje na fakt, že pouzdro není vodotěsné, přečkalo se mnou bez úhony i středně silný déšť, aniž by se k telefonu dostala byť jen kapka vody. Navíc mne překvapilo i fungující ovládání displeje při zcela mokré fólii. Při běhání bez pouzdra (a tehdy navíc s vodotěsným telefonem) mne displej často nechával zcela bezradného ‒ za zvýšené vlhkosti prostě přestal reagovat.

Obecně nejvíce si na pouzdru ale cením právě těch odrazek. Běžci si s sebou na noční výběhy často berou reflexní pásky. Nyní už nemusejí. Takto vlastně zabijete dvě mouchy jednou ranou ‒ zvýšíte svou bezpečnost a zároveň máte kam deponovat svůj mobil.

PLUSY
zvyšuje pasivní bezpečnost
velmi pohodlné
dobré zapínání na suchý zip
MÍNUSY
některé velkosti mobilních telefonů už nepojme
CENA
kolem 200 korun

Připraveno ve spolupráci s Decathlon.cz.

Reklama