Hlavní obsah

Sluneční výheň může běžce rozložit. Jak bojovat?

Praha

Hodně běžců se nebojí vyrazit na svoji denní tréninkovou dávku i v počasí, kdy většina spíše běží k vodě. Zkoušet své tělo při teplotách přesahující třicítku, vyžaduje několik náležitostí, kterých by se měl běžec držet, jinak může narazit, spálit se a tělo na pár dní dostat mimo provoz.

Foto: Petr Horník, Právo

Sluneční výheň dokáže někdy pořádně zatopit.

Článek

• Zůstaňte hydratovaní: Rada, která se zdá možná zbytečná, ale vězte, že tomu tak není. Většina lidí doplňování tekutin stále podceňuje, zapomínají. Nerozhoduje pocit žízně. Pokud dáte na tento symptom, je pozdě. Orientovat se můžete také podle moči, čím je tmavší, tím více jste dehydratovaní. Většina běžců zavodňuje pravidelně, také aspoň půl hodiny předtím, než vyběhnou. Pokud poté běžíte déle než patnáct minut, je dobré mít u sebe láhev s vodou, nebo mít naplánovanou trasu, kde budete moci doplnit tekutiny. Například vodní fontánu, stánek s občerstvením na cyklistické stezce. Udržování hladiny H2O je také důležité pro následnou regeneraci po běhání.

• Změňte svůj plán: Pokud je opravdu vedro, vlhko, zkuste změnit načasování tréninku. Ideální je jít brzy ráno a večer, kdy bývá příjemněji. V době tepelné výhně je kvalita ovzduší pro sport nejméně vhodná. Pokud navíc žijete ve velkém městě, může být znečištění daleko větší problém. Čím více takových látek, tím horší, což může mít za následek zhoršený příjem kyslíku. Takto extrémní počasí má vliv i na koordinaci. Pokud se nemůžete slunečnímu žáru vyhnout, městu, automobilům, zkuste najít jinou aktivitu, třeba plavání. Nebo zajděte do fitka na běžecký pás.

• Zvolte správný druh oblečení: Teplo vás nutí obléknout se co nejúsporněji, kdo by se chtěl potit. Můžete vyběhnout jen v titěrném nátělníku, případně na Adama, ale v tomto případě je nutné použít i krém na opalování. Ano, hloupé připomenutí, ale lepší připomenout a natřít se, než poté několik dní skučet a jen chodit ve stínu. Ideální je tělo natřít třicet minut před běháním, poté i po běhání, aby se kůže zklidnila.

Dále se dají využít vychytávky funkčního oblečení, kde výrobci věnují čas a úsilí novým technologiím, což je krásné a chvályhodné, ale při třicetiminutovém tréninku při třicítce dopadne každé oblečení stejně ‒ je mokré. Zákony přírody se těžko překrucují.

• Naslouchejte svému tělu: Někdy běžíte a přijde vám, že nemusíte zastavit, tělo je jako dokonalý stroj. Za dva dny lidské soukolí drhne a těžkopádně se dere vpřed. Svůj vliv má i počasí. Je rozdíl mezi patnácti a třiceti stupni. Základní pomůcka, která vám napoví, je, že vám bude zle po prvních deseti minutách, to pak ukončete trénink. Je sice krásné se přemoci a ukázat tělu, kdo tu vládne, ale je vhodné používat hlavu. Pokud tělo ve vysokých a nestandardních podmínkách protestuje, dává najevo, že nemůže, ví, proč se o to snaží. Trénink dáte prostě později. Extrémní podmínky vyžadují také nečekaná řešení, tím může být i přerušení běhu. Nic se neděje, tréninků ještě bude a zdraví je jen jedno.

Reklama

Související témata: