Hlavní obsah

Rychlostní týden v centru metropole

Praha

Všímaví Pražané už jistě zaregistrovali jakousi podivnou skupinu staveb, která z ničeho nic vyrostla na náměstí Republiky, přímo před Obecním domem. A všude nápisy o nalézání své rychlosti. No ano, bude to asi něco s běháním. Co ale čekat? Dřinu, pot, pachuť krve ve vyprahlých ústech. A příjemná překvapení.

Foto: nike.com

Parádní příležitost zaběhat si na exkluzivních místech metropole.

Článek
Fotogalerie

Nike Speed Week, Rychlostní týden je akce určená pro všechny příznivce běhu. Pro ty už zaryté i pro ty ještě vyorané, kteří svůj vztah k této pohybové aktivitě teprve hledají. Možná tady je ta dobrá příležitost jej nalézt. Kromě tréninků noční Prahou, jež budou začínat i končit na náměstí Republiky, je možné si vyzkoušet několikero dalších atrakcí.

Míle na rychlost

Asi nejzajímavější z nich bude rychlostní míle (1.609344 km) po nejatraktivnějších částech Prahy ‒ aniž byste museli opustit náměstí. Vše se odehrává na běžeckém pásu s věrnou projekcí obrazu na stěnu a velmi zdařile připravenými „kilometrovníky". Díky precizní časomíře si můžete ověřit, jak na tom doopravdy jste a jak zvládnete náročné podmínky reálného běhu v kombinaci s během na pásu.

Hodná děvčata v organizátorských tričkách vás bleskurychle připraví o obuv, aby na jiném stroji zanalyzovala váš běžecký došlap a pak vás na vlastní chodidla nechala vyzkoušet si některý z modelů nejnovější kolekce bot na běhání. A protože se běžecká obuv nejlépe zkouší právě při běhu, je tu divácky asi nejatraktivnější část ‒ otevřená 50metrová dráha s časomírou na fotobuňky. Nemusíte mít tedy žádný čip, žádné stopky, prostě jen běžíte a technika měří všechno za vás.

Padesátka v Boltově stylu?

Skvělou věcí je zde i letmý start. Nemusíte vybíhat ze strnulé pozice a nulové rychlosti, ale začnete kousek před startovní čárou, kterou pak můžete protnout už víceméně v plné rychlosti. Je sice pravda, že Usain Bolt by se našim výkonům asi nejspíše pobaveně vysmál, útěchou nám ale může být povzbuzování okolostojících přihlížejících. Pakliže budou v jejich řadách i vaši dobří kamarádi, jistě padne i nějaké to ostřejší slovo. Určitě vás přátelé nechtějí urazit, ale spíše bodře vyhecovat k nejlepšímu výkonu.

Nutno uznat, že i načasování akce, od této středy do neděle 30. srpna, bylo dobře promyšlené. Kryje se totiž také s atletickým MS v Pekingu. Jen tak se mi mohlo stát, že jsem v kanceláři těsně před odchodem na akci ještě v televizi stačil zahlédnout nádherné vítězství Zuzany Hejnové na 400 metrů překážek, abych se už o pár minut později fotil s jejím portrétem v životní velikosti na zdi jedné z improvizovaných budov Speed Weeku.

Reklama

Související témata: