Hlavní obsah

TEST: Šortky Puma Polypro 10 Shorts ‒ v jednoduchosti je síla

René KujanSport.cz

Přinášíme závěrečný díl série testů sportovních šortek pro běžce. Léto pomalu končí, teploty však zatím nijak neopadají a na dlouhé kalhoty, tepláky či legíny bude ještě času dost. Pojďme se tedy podívat, co nám ze soudku letního běžeckého odívání nadělila firma Puma.

Foto: René Kujan, Sport.cz

Sportovní šortky Puma Polypro 10 zaujmou lehkostí, prodyšností a nekomplikovaností.

Článek
Fotogalerie

Na první pohled by se šortky mohly jevit jako jednoduchá záležitost, takové trochu přerostlé trenýrky. Opak je však pravdou. Už při prvním výběhu zaregistrujete, že se před výrobou tohoto oděvního kousku někdo docela dobře zamyslel. A zároveň se snažil udělat šortky co možná nejjednodušší. Protože v jednoduchosti je síla.

Jednoduchost a nízká hmotnost

Už na horním okraji šortek zaregistrujete geniální jednoduchost. Žádné stahování, šňůrky, řasené okraje, prostě pružná a zároveň pohodlná guma tvořící vlastní pás kalhot. Ozvláštňuje ji jen jednoduché poutko na zavěšení oděvu s grafikou a logem výrobce. Díky výrobci za to, že jej našívá z vnější, a nikoli z vnitřní strany šortek. Na takových místech obvykle podobná vylepšení běžce dřou a mohou výrazně snížit celkový komfort kalhot.

Šortky jsou zjednodušené i v dalších směrech ‒ nemají žádné vložené slipy nebo elastické šortky na tělo. I tato skutečnost přispívá k lepšímu odvětrávání potu a větší skladnosti. Na druhou stranu by se při delších bězích mohlo stát, že vás volně se pohybující nohavice začnou v nejexponovanějších místech dřít.

Kalhoty s kapsami

Nohavice doplňuje čtveřice lehčích, síťovaných panelů pro lepší odvětrávání a odvádění vlhkosti. Jsou jak mezi nimi, tak na obou bocích a také na spodní straně zad, kde je to asi nejvíce zapotřebí. Radost mi udělaly i nekomplikované přední kapsy po obou stranách. Jsou vyrobeny z odlehčené síťoviny, takže máte-li je prázdné, fungují jako další odvětrávací průduchy. Zároveň jsou dostatečně prostorné a pohodlně se do nich vejde i větší mobil. Příjemným zpestřením je jednoduché logo výrobce na levé nohavici v reflexní úpravě.

Dobrý materiál

Šortky jsou primárně určeny ke sportovním aktivitám, takže pokud si do jejich kapes nacpete těžký svazek klíčů, mobil, peněženku a diář (určitě by se to tam všechno vešlo), pravděpodobně skončíte s trenkami u kolen. Nekomplikovaný pas neunese všechno. S kapesníkem v jedné a mobilem v druhé kapse jsem ale neměl problém.

Výrobce pro tyto šortky zvolil materiál coolCELL ze směsi polyesteru a polypropylenu, který je lehký, pružný a zároveň dostatečně mechanicky odolný. Při pohledu zblízka jsem se nemohl rozhodnout, zda jsou šortky vlastně černé, nebo žluté. Tkanina je totiž doslova trojdimenzionální. Na žluté spodní vrstvě je černý náplet. Dohromady tak na povrchu tvoří jakési miniaturní krátery ústící směrem ven od sportovcova těla.

Hladká plocha tkaniny přiléhající k potícímu se tělu běžcovu tak natáhne nepatřičnou vlhkost a přemístí ji na druhou stranu, k jamkám na vnější straně textilie. Tam se díky zvětšené ploše povrchu může vlhkost odpařovat rychleji (než by tak činila na hladké látce) a přispívat tak dále i k ochlazování běžce.

Šortky jsou vzdušné, lehké, pohodlné, pružné a vlastně ideální do letních veder. Osobně bych je doporučoval spíše na běžné, nepříliš dlouhé tréninky, kdy nepotřebujete nosit po kapsách příliš mnoho věcí, jako jsou například gely a podobně. Pro svou nízkou hmotnost a dobrou možnost je sbalit (do velikosti cca třetinkové plechovky piva) jsem je rád používal v době, kdy se tréninky střídaly s prací, a já potřeboval mít po ruce dvě sady oblečení, které nezaberou mnoho místa.

PLUSY
lehké, výborně odvětrané
univerzální použití
velké kapsy
MÍNUSY
alespoň jednu z kapes bych uvítal s uzavíráním
CENA
kolem 950 korun

Reklama

Související témata: