Hlavní obsah

Pozor! Špatné návyky, to je běžcova pozvánka ke zranění

Praha

Jste zranění? Ne? Tak to vám gratulujeme, ale patrně vás to čeká. Přibližně polovina běžců každý rok pozná nějaký zdravotní problém. Vzhledem k měsíci v kalendáři nepůjde o tak závratné číslo, ale bude se jistě zvyšovat. Jak předejít nucené pauze? Vhodnou volbou je péče o tělo a přemýšlení. Jsou věci, které by běžec neměl dělat. Co funguje na jednoho, nemusí zabírat na druhého.

Foto: salmingrunning.cz

Pečujte o své tělo, jinak se ozve a bude pauza.

Článek

Pokud si chcete běhu užívat, měli byste se také o tělo starat. A to před tréninkem i po něm. Prevence platí i zde. Představíme vám pár špatných návyků, kterých se většina běžců dopouští. Pokud je minimalizujete, vaše šance na zranění tak klesne.

• Snaha je v pořádku, ale někdy dáváte tělu zabrat více, než snese, což se po delším čase projeví. Přijde zranění a vy máte po tréninku. Stereotyp tréninku vám může přivodit problémy, navíc, když jste se ještě stali obětí počítání kilometrů. Pokud si chcete přidávat, držte se deseti procent týdně navíc, více ne.

• Žádné zpevňování těla, jen běh a běh a stále dokola. Opět jde o prevenci. Pokud bude vaše tělo lépe připraveno, více vydrží. Udržujte tělo v rovnováze. Pokud je jedna část těla oslabena, silnější je přetěžována, ale časem ji také dojdou síly - dostaví se bolesti, zánět.

• Stále stejný povrch pod nohama. Špatně. Pokuste se o větší rozmanitost. Jiný podklad, rozdílný běh, zatížení, zábava. Zkuste jeden den asfalt, další den trávu, poté dráhu, nebojte se vydat do terénu, do lesa, do parku. Touto rozmanitostí a pokaždé jiným stylem běhu aktivujete i menší svaly okolo těch velkých, hlavních, čímž zabráníte přetížení, pokud byste používali jen jeden povrch a trasu.

• Nepohodlné boty. Můžete mít poslední výstřelek módy, který možná někdo ocení, ale pokud nebude obuv pohodlná pro vaše nohy, může se stát, že boty také skončí na dlouho v botníku. Pohodlí je nejdůležitější faktor, proto ho berte na zřetel při výběru. Zkuste si několik párů, nekupujete housku za pár korun. Pokud to s běháním myslíte vážně a budete běhat stovky kilometrů měsíčně, je dobré mít více párů a ty rotovat. Nohy vám budou stále pracovat, nezvyknou si jen na jedno pohodlí, nemohou se uvelebit a „zakrnět".

• Nepřeskakujte volné dny v kalendáři. Můžete se cítit ve formě, plní síly, ale jednou se pomyslné ucho utrhne. Berte to tak, že volno není lenošení, ale součást tréninkového plánu, který prostě musí být. Nejste stroje. Tělo potřebuje vstřebat únavu, menší bolístky, hlava si potřebuje orazit a více se těšit na další trénink. Tohle vše vám zlepší další tréninky. Pokud nebudete mít čas na regeneraci, můžete v sezóně skončit mezi náhradníky a na závody se budete jen chodit smutně dívat. Pokud budete předcházet zraněním, máte vyšší šanci na sportovní dlouhověkost.

Reklama

Související témata: