Hlavní obsah

TEST: Čepice Adidas Climalite – jedna velikost padne všem

Martin KavkaSport.cz

Všimli jste si? Zima letos není to, co bývala. Mrazivých dnů jako šafránu. Stejně jako příležitostí vyzkoušet, zda vám v běžecké hučce Running Climalite od Adidasu nezmrznou uši. A tak bylo potřeba sáhnout po každé šanci, když už se svatý Petr čas od času uvolil poslat rtuť teploměru hlouběji pod nulu. A výsledek? Velmi uspokojivý – pokud vám stydne hlava jak Evženu Humlovi v Chalupářích a jste tedy zvyklí při běhání na čepici, tak vás děda Mráz v testovaném kousku rozhodně nespálí.

Foto: Lily Kavková

Čepice Adidas Climalite, tři pruhy na hlavu.

Článek
Fotogalerie

Každý zkušený běžec ví, že teplo z těla uniká především rukama a hlavou. Proto je potřeba si tyto zranitelné partie pokrýt. Ruce jsou na ráně jako první, ale také hlava potřebuje náležitou péči – patří na ni teplá čepice, čelenka, šátek, kapuce nebo třeba lyžařská kukla... Možná vám to nepřipadne tak důležité, ale věděli jste, že zátylkem a hlavou uniká z těla až 40 procent tepla? A to už není docela zanedbatelné numero, co myslíte?

Proto se investice ve výši několika stovek do kvalitní běžecké čepky rozhodně vyplatí. Testovaný kousek od Adidasu je v krámech k mání za 479 korun. Značka s třemi pruhy ve znaku se chlubí, že v čepici budete mít hlavu v teple i při běhu za chladného počasí. To vše díky zázraku v podobě tkaniny climalite, která zároveň odvádí vlhkost (tedy pot) z pokožky.

Plusy
Sedí na hlavě
Klasický tvar
Reflexní prvky
Drží tvar
Mínusy
Při teplotách nad nulu je lepší využít lehčí typ
Cena
479 Kč

Sedí a nehne se

Adidas vsadil na 100% polyester, což je v textilním průmyslu to nejoblíbenější vlákno. Je pružné a tvarově stálé, nemačká se a drží tvar. To všechno platí i o testované čepici. Výrobce k tomu přihodil na vnitřní straně příjemný mikroflís, díky němuž čepice příjemně hřeje i méně vlasaté běžce.

Díky pružné a široké manžetě pak čepice sedí tak, jak potřebujete. Adidas uvádí, že jedna velikost padne všem typům hlav. Těžko říci, více běžeckých hlav jsem během testování neměl k mání, mně ovšem seděla dobře. V tomto ohledu žádný problém. Bylo to docela polepšení oproti předchozí flísové čepici, která z hlavy při běhu sklouzávala a již bylo nutné permanentně upravovat. Na „adidasku" jsem si oproti tomu vzpomněl až ve chvíli, kdy jsem po doběhnutí sundával.

Žádná divočina

Ocenil jsem klasický tvar čepice, střídmou černou barvu, reflexní detaily vpředu i vzadu, elegantní tři proužky okolo stříšky... Dobře, uznávám – pro divočejší běžecké typy je to poněkud usedlý kus oděvu, nicméně hlavní je, že plní to, co má. Chcete-li vnést do svých běhů více pestrosti, můžete si pořídit třeba růžové podkolenky.

Z mého pohledu je nasazení čepice Running Climalite ideální hlavně v mrazech či při teplotách okolo nuly. Při plusových hodnotách na teploměru už je přece jen lepší sáhnout po nějaké lehčí čepici. I proto jsem s třemi pruhy na hlavě vybíhal během dosavadní zimy méněkrát, než jsem si sám představoval. Inu, tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným. Můžeme proti nedostatku mrazu protestovat, můžeme s ním nesouhlasit, ale to je asi tak vše, co s ním můžeme dělat.

Nicméně běžecké čepky nejsou věci na jedno použití, takže pokud se ještě letos zima osmělí, nebo si svůj mrazivý arzenál nechá na příští rok, já už budu připraven.

Také jsme testovali:

Reklama

Související témata: