Hlavní obsah

Svaly hoří, tělo jako raketa. Nasaďte dynamiku do tréninku

Pokud máte cíl, lépe se vám táhne na branku. Tohle platí i při běhání. Když přidáte dva třicetiminutové výživné a dynamické tréninky týdně, vaše tělo pozná změnu. Procvičíte se k lepší koordinaci, obratnosti, síle, rychlosti. Jak člověk stárne, ztrácí postupně smysl pro aktivnost, horlivost a čilost, což může vést ke zhoršení výkonů a také zvýšenému stresu ve vašich kloubech. Následným tréninkem si zlepšíte pružnost a flexibilitu. Poté i běh.

Foto: salmingrunning.cz

Dynamický trénink, cesta která může běžcům pomoci. Už jste zkusili?

Článek

Čeká na vás šest pětiminutových fází, což je přesně půl hodiny. Dvě seance týdně, což je jen hodina. Vzhledem k výsledkům jde určitě o vhodně investovaný čas.

Dynamický strečink - 5 minut

Zahřátí, které zahrnuje dynamické protahování. Postavte se ke stěně a kmitejte každou nohou do stran dvacetkrát a takto několikrát po sobě. Tento pohyb vám pomůže uvolnit svaly a klouby pro následující cvičení. Následně se připravte na škorpióna, kde vás čeká stejný počet opakování. Lehněte si na břicho a ruce roztáhněte do šířky pro lepší stabilitu. Nohy jsou natažené, střídavě jednu pokrčte v kolenu a přetočte spodní část těla na druhou stranu přes nohu, která stále leží na podložce. Přetáčená noha se dotkne země.

Žebřík - 5 minut

Použití agility žebříku je snadné. Pokud ho nemáte, nemusíte se bát, že přijdete o trénink. Stačí kus látky, provázku, případně si ho můžete nakreslit na zem. Různé přeskakování, přešlapování vás dostane do tempa. Procvičíte nohy od bříšek chodidel po kolena až k hrudníku. Zkuste přeskakování zepředu, z boku, s nižším těžištěm, sounož, použijte výskoky. A pokaždé běhejte zleva doprava a obráceně, abyste nezatěžovali tělo jen z jedné strany.

Sprint - 5 minut

Tohle bude raketa, která musí vypálit, překonat rychlost světla, zabrzdit a hned se otočit a pádit zase směr základna. Procvičíte rychlost, odolnost. Proti klasickému tréninku zapojíte svaly odlišným způsobem, což se vám v dlouhodobějším horizontu vyplatí. Připravte si dva body, které jsou od sebe vzdálené sedm metrů. Od jednoho vystartujete, k druhému běžíte, dotknete se země a zpátky. Takto desetkrát bez přestávky. Následuje třicet vteřin pauza. Poté opakujte, dokud neskončí vaše pětiminutovka.

Skoky - 5 minut

Pro dlouhý běh potřebujete získat sílu do nohou a dolní části těla. V dnešní době existují různé stroje, ale výskoky na různé způsoby s vlastním tělem ještě nic nepřekonalo. Po těchto 300 sekundách vám budou nohy hořet. Dejte nohy na šířku ramen, mírně je pokrčte v kolenou a vyskočte nahoru tak vysoko, jak jen to je možné. Kolena zkuste dát co nejblíže k hrudníku. Dejte patnáct opakování, následuje dvacet sekund pauza. Jeďte opět do té doby než vám budík oznámí pět minut.

Výskoky na bednu - 5 minut

Následují výskoky na bednu, schody, židli. Záleží na vás. Největším přínosem tohoto cvičení je, že se zlepšuje reakce rychlých svalových vláken. Toto cvičení vyžaduje maximální sílu při každém skoku. Cílem je vyskočit na „kozlík" a lehce přistát na nohou, poté skákat dozadu dolů. Patnáctkrát nahoru, dvacet sekund pauza.

Dynamický strečink - 5 minut

Na začátek dynamický strečink, na konci opět dynamické protahování. Postupujte stejně jako při startu tréninku. Pokud byste cítili bolest, zkuste zapojit do regenerace pěnový válec a míček, které lépe uvolní unavené svalstvo.

Reklama

Související témata: