Hlavní obsah

TEST: Vzpomínky na čínskou medicínu ‒ Ponožky Compressport Pro Racing V 2.1 RUN

Praha

Ponožky jsou neprávem jednou z nejopomíjenějších součástí našeho vybavení. Dbáme na krásná běžecká trička, boty či šortky, ale na ponožky si v začátcích vzpomene málokdo. Dokud se nepostaví na start nějakého dlouhého závodu. A pak třeba chvíli nežije v přesvědčení, že puchýře a krvavé odřeniny jsou nutnou obětí, kterou musí na oltář maratónu přinášet. Ne, nejsou. Můžete se cítit celých více než čtyřicet kilometrů komfortně. Ale popořádku, všechno začalo před mnoha tisíci lety ve staré Číně...

Foto: Jan Handrejch, Právo

Komprese a jemná akupresura. Inspirace starou čínskou medicínou.

Článek
Fotogalerie

Boty a ponožky jsou v podstatě tím, čím bychom se měli zabývat nejvíce. To ony nesou celou naši váhu znásobenou nárazy při každém dopadu. To ony musejí odolávat silám, tření, zpětným rázům. Určitě sami dobře znáte, jak to vypadá, když si ponožka nerozumí s nohou. Anebo když mezi nohou a ponožkou skončí něco, co tam nepatří.

Základem všeho je suchá ponožka, která se nežvachlá, dobře drží, dobře odvádí pot nebo vodu, větrá... a co kdyby zároveň i trochu masírovala? Ponožka od CompresSportu je s jistou dávkou samozřejmosti také kompresní. A vlastně by se dala označit také za akupresurní. Inspirováni poznatky prastaré čínské medicíny vytvořili designéři na těchto ponožkách jakési trojdimenzionální body, kulaté plošky, jež díky kompresi jemně tlačí na určitá místa nohy. Najdete je kolem celé špičky, v oblasti pod patou a také nad ní a na vnitřním kotníku.

Ponožka je bezešvá, se strukturovanou kompresí. Různá místa jsou tak stlačována různou silou. Kolem špičky, na nártu a nad kotníky i kolem paty jsou panely s řidšími oky pro zlepšení ventilace. Ponožka má vysoký náplet. Dobře obepíná nohu nad kotníky a určitě nedá nejmenší šanci žádnému písku, kamínku, jehličí, aby se vám dostalo do ponožky.

Pro Racing Socs se vyrábějí ve čtyřech různých rozměrech T1-T4, přičemž každý rozměr odpovídá třem různým velikostem. Například T2 si koupíte v případě, že vaše noha spadá do velikostí 39-41. Také barevných kombinací je poměrně dost. Kromě testované bílo-červené existují ještě ponožky bílo-modré, černo-zelené a černo-modré. Tytéž ponožky se také vyrábějí v trailové verzi nebo kotníkové (se sníženým nápletem).

PLUSY
velmi stabilní
příjemná komprese
masáž a tlumení díky 3D bodům
MÍNUSY
snad jen bílá barva mi přišla trochu nepraktická, určitě se mi ponožky nepodaří udržet zářivě bílé dlouho
CENA
kolem 400 korun

Ponožky mi při běhu seděly jako přišité. Nepokusily se ani o nějaký náznak pohybu do stran nebo shrnování. Člověk má při běhu v nich příjemný pocit, že v botách tak trochu levituje ‒ 3D body ze spodní strany chodidla působí trochu také jako tlumení. Výborný je i prodloužený lem příjemně podporující achilovku od paty (oblast s masážními body) výše a zároveň bránící vniknutí nečistot do ponožky. Ponožky výborně větrají a dobře odvádí pot. Kromě tréninků je teď beru s sebou i na maratóny.

Pořizujete si sofistikované běžecké ponožky, i když jsou dražší?
Ano, ponožky rozhodují, jak moje nohy budou po závodě vypadat.
72,6 %
Občas, šetřím si je ale na delší závody.
17,7 %
Ne, ty bavlněné z tržnice odvedou svou práci také dobře.
9,7 %
Celkem hlasovalo 62 čtenářů.

Reklama

Související témata: