Hlavní obsah

Vše, co jste kdy nepotřebovali vědět o běhání, a nenapadlo vás se zeptat (VII)

Jak asi sami nejlépe víte, běhání je především zábava. Ale i ta jeho profesionální forma může přinášet množství úsměvných okamžiků. Emil Zátopek sice říkával, že běh není krasobruslení, a tudíž se u něj není nutné usmívat, ale kdo ví. Jednou třeba se svým úsměvem získáte medaili za umělecký dojem. My se vám v tom každopádně budeme snažit pomoci už sedmým dílem nejneuvěřitelnějších příhod.

Foto: RunCzech

Běhání prý prodlužuje život. A na to se napijeme!

Článek

Známý německý ultravytrvalec se už před dvaceti lety bavíval nejrůznějšími skopičinami. Jednou třeba uběhl celou maratonskou distanci (42,195 km) na zaoceánské lodi, kde měli také běžeckou dráhu. Ovšem její délka byla jen 155 metrů. Atlet se sklony k masochismu ji tak musel absolvovat více než 272x. Šílenství učinilo přítrž až zdolání požadované mety ‒ v čase 3 hodiny 46 minut. Tento pochybný rekord prý zatím nikdo nepřekonal. Možná byste se o to cestou na dovolenou mohli pokusit vy, co říkáte? Ale nejprve si raději skočte do tanečních alespoň na základní lekce dervišského tance, aby se vám na lodi nezamotala hlava.

Americký právník Larry Macon zvládl během jediného roku absolvovat 239 oficiálních závodů na maratónskou distanci. Nepodařilo se nám zjistit, jakého oboru se jeho právní praxe týká, ale jeho práce zřejmě nebude příliš náročná. Soudíme tak podle toho, že svou účast na závodech často spojuje se služebními cestami. Klienti jsou však spokojení, nebo dostávají zásadně doživotí či trest smrti, protože ani od nich nelze dohledat žádné výtky. Maratónec si svůj způsob trávení pracovního a volného času natolik oblíbil, že už od roku 2008 zásadně neabsolvuje méně jak 100 maratónů ročně. Budeme-li počítat s tím, že takovéto závody probíhají téměř výhradně o víkendech, nemá atlet během celého roku v podstatě žádný víkend volný. A to letos oslaví 72 let!

ČTĚTE TAKÉ: Vše, co jste kdy nepotřebovali vědět o běhání, a nenapadlo vás se zeptat
I. Díl
II. Díl
III. Díl
IV. Díl
V. Díl
VI. Díl

Rok 2012 byl nejrychlejším maratónským rokem historie. Světový rekord se přepisoval hned dvakrát ‒ nejprve na 2:04:23 a hned poté na 2:04:15. Na oficiálních závodech bylo celkově dosaženo jedenácti časů pod dvě hodiny a pět minut a dokonce padesáti časů pod dvě hodiny a sedm minut. Takový nával světové tabulky doposud nezažily.

Naše maratónská legenda Emil Zátopek, v zahraničí známý také jako „Česká lokomotiva", vytvořil za svůj život 18 světových rekordů. Na olympijský hrách v Helsinkách v roce 1952 zvítězil v běhu na třech různých tratích, a to vše v nových olympijských rekordech.

Fauja Singh vytvořil na maratónu v Londýně v roce 2012 nový světový rekord. Chtělo by se říci, že to nebylo až tak těžké, protože byl ve své kategorii úplně sám. Ve skutečnosti se v této kategorii ještě nikdy nikdo na maratónské trati neproháněl a pořadatelé ji museli vytvořit jen kvůli němu. Vězte, že tento muž zvítězil v kategorii M 100+ (muži nad sto let věku) a dosáhl času 7:49:21. Přesný čas si raději pečlivě zaznamenejte pro případ, že byste v důchodu chtěli vyzkoušet nějaké nové záliby, případně se pokusit o zdolání nějakého toho rekordu.

Dánští vědci v jedné ze svých studií tvrdí, že běhání skutečně může prodloužit život. Pokud trénujete dvakrát až třikrát týdně v celkové době hodiny až dvou a půl hodin, budete žít o 6,2 roku více, pokud se cítíte být muž, a o 5,6 roku více oproti neběhavé populaci, pokud jste žena. Kdybyste zjistili, že uvedené u vás nefunguje, s důvěrou se obraťte na naši redakci. Společnými silami dotyčné vědce vystopujeme a podrobíme lynči. (Pro osoby po operativní změně pohlaví platí uvedené bez záruky.)

Reklama

Související témata: