Hlavní obsah

Běh může být požehnáním pro pánské intimní partie

Stejně jako třeba cyklisté i běžci občas řeší otázku, zda jejich koníček nebude mít nějaký negativní vliv na jejich pozdější pokusy o přenos genetických informací. Jak ale potvrzují výzkumy vědců z Británie i Spojených států, účinek běhání na pánské rodinné klenoty je veskrze pozitivní. Na co všechno se mohou běžci těšit?

Foto: Profimedia.cz

Je mnoho důvodů, proč běh kouzlí lidem úsměv na tváři.

Článek

Pojďme rovnou začít tím nejlepším: Běhání zvyšuje kvalitu spermatu. „Máme mnoho důkazů, že fyzická aktivita, zvláště pak běh, může zlepšovat plodnost na straně mužů," říká T. Koehler, vedoucí výzkumník z univerzity v Illinois. Pozadu s chválou běhání nezůstává ani British Journal of Sports Medicine: „Muži trávící 15 či více hodin týdně pohybovými aktivitami dosahují koncentrací spermatu až o 73 % vyšších než muži neaktivní." Jejich orgány zkrátka produkují více običíkovaných přenašečů genetického kódu.

Je to ale jediné pozitivum, jež nám běh může v této oblasti nabídnout? Ani zdaleka ne! Běhání zlepšuje rovněž erekci. Asi každému je dnes jasné, že pohybové aktivity povzbuzují krevní oběh a zlepšují činnost srdce. A to také znamená zlepšení erekce. Američtí lékaři provedli výzkum, jenž potvrdil, že už dvě hodiny tvrdého tréninku týdně se po několika málo měsících odrazí také v tvrdosti mužné chlouby.

A výčet pozitivních vedlejších účinků ještě stále není u konce. Pravidelný běh zvyšuje také hladinu testosteronu, mužského pohlavního hormonu důležitého třeba pro budování svalové hmoty a získávání síly, ve vašich žilách.

Aby lékaři dostáli vyváženosti ve svých informacích, dodávají jedním dechem také určitá varování. Příliš velké tréninkové dávky (udává se cca 100 km/týden) mohou naopak koncentrace testosteronu až o třetinu snižovat. Ani kvalita spermatu nezůstane zachována. Při výrazném zatížení totiž v těle startují zánětlivé procesy nepříznivě působící na spermie. Varovný prst zdvihají vědci také v případě přílišné komprese v oblasti genitálií. Jakékoli běžecké vybavení by nemělo vést k omezování průtoku krve nebo znecitlivění.

A shrnutí na závěr? Výzkumníci se vzácně shodují na jednoduchém zjištění: Hladiny testosteronu a kvalitu spermatu měli nejvyšší běžci z kontrolní skupiny s celkovou kilometráží do 60 týdně.

Pozorujete na sobě pozitivní účinky běhu také v této oblasti?
Ano, velmi. Až se bojím, kdo všechny ty děti bude jednou živit.
32,2 %
Něco už jsem zaregistroval. Mohlo by to být i tím běháním.
13,2 %
Ne. Jsem na tom tak, že už mne ani běh nezachrání.
54,6 %
Celkem hlasovalo 1036 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Genitálie
Erekce