Hlavní obsah

Prahu ovládli běžci, tisíce lidí změří síly s bájným maratónem

Praha

Pražské běžecké povstání nastalo. Dnes 8. května. Přes deset tisíc běžců se postaví na start na Staroměstském náměstí. Elitní atleti, nadšenci, milovníci pohybu, výzev. Někteří se poženou za olympijským limitem, drtivá většina si ale přišla užít Volkswagen Maraton Praha, akci, která patří mezi nejlepší na světě. Na startu se ukáže 93 národností. V devět hodit ráno za zvuku symfonické básně Vltava z cyklu Má vlast od Bedřicha Smetany vypukne boj s časem, odhodláním a vůlí.

Foto: RunCzech

Tisíce nadšených běžců opět zaplní hlavní české město - 8. května startuje Volkswagen Maraton Praha.

Článek
Fotogalerie

Vše začalo v Praze před dvaadvaceti lety. Od té doby každý rok se více a více sportovců staví na start závodu, jenž je nepsaným běžeckým Olympem. Natrénovat na více než 42 kilometrů vyžaduje měsíce, někdy i roky příprav. Ti, kteří zvolí za svůj cíl pražskou trať, se dostanou mezi elitu. Volkswagen Maraton Praha se ‒ stejně jako dalších šest závodů pod taktovkou RunCzech ‒ může honosit nejvyšším oceněním mezinárodní asociace, zlatou známkou kvality.

„Momentálně pracujeme na zpřísnění kritérií pro zisk zlaté známky, což se týká také všech závodů RunCzech běžecké ligy. Na ně tak budu muset být obzvlášť tvrdý," říká s úsměvem prezident organizačního výboru a zároveň nově také předseda sekce silničních závodů IAAF Carlo Capalbo.

Trať pražského maratónu probíhá srdcem historické Prahy. Provede běžce kolem Vltavy a přes šest pražských mostů včetně nejslavnějšího Karlova mostu. Vytrvalci odstartují ze Staroměstského náměstí, poběží kolem Národního divadla, Tančícího domu, Obecního domu a bezpočtu dalších památek. „Byli bychom rádi, kdyby naše závody přitahovaly stále více běžců jak domácích, tak zahraničních. Snažíme se k aktivnímu pohybu inspirovat nejen dospělé, ale například v rámci Juniorského maratónu, speciálních závodů a štafet také děti a mládež," říká zaníceně prezident Capalbo.

Předávací místa pro štafety
1. předávka – Rohanské nábřeží, u křižovatky se Zábranskou ulicí.
2. předávka – Podolské nábřeží, křižovatka s Podolskou ulicí.
3. předávka – Hořejší nábřeží, křižovatka s Vltavskou. Barvy koridorů jsou dle startovních čísel.

Vedle více než deseti tisíc běžců, kteří prostě milují tento sport, se postaví na start i elitní běžci z celého světa. O útok na olympijský maratón se pokusí 33 běžců ze 13 zemí. O limit se bude pokoušet i řada českých atletů. Čas 2:15:00 je cílem pro Jiřího Homoláče, Jana Kreisingera i Petra Pechka. Na 2:35:00 poběží Eva Vrabcová, Ivana Sekyrová a Monika Preibischová.

Největší naděje se vkládají do Homoláče a Vrabcové. „Pokud by to nedopadlo, mám splněný limit do Amsterdamu na mistrovství Evropy, což by měl být vrchol. Maratón jsem ještě nikdy neběžela," řekla česká reprezentantka před svoji premiérou. Ta se před pár dny rozhodla přerušit lyžařskou kariéru a věnovat vše atletice.

První pokus na limit nevyšel Homoláčovi v Hamburku, teď je na řadě Praha. „Má cesta nekončí, pokračuje. Budu bojovat dál," řekl český běžec po Německu, kde si zaběhl osobní rekord, ale na olympijské Rio přesto čas nestačil. Co Praha?

Doprava na předávací místa štafet
1. předávka – metrem, sraz 8:30 na Jungmannově náměstí – doprava metrem na Křižíkova, pak pěšky.
2. předávka – autobusem, sraz v 8:15 na parkovišti u stanice metra Muzeum (naproti nové budově Národního muzea), odjezd v 8:45
3. předávka – v 9:15 na Jungmannově náměstí – doprava metrem na Anděl, pak pěšky.

Ne však všichni běžci poběží celých 42 kilometrů. Součástí maratónu je i štafeta. Celkem se v neděli na start postaví 620 čtyřčlenných štafetových týmů (3 x 10 km, 1 x 12,195 km).

Ve startovním poli bude celkem 63 běžců mladších dvaceti let (32 mužů a 31 žen). Přes 60 let je 246 běžcům (290 mužů a 56 žen), více než 70 let je 29 běžcům (26 mužů a 3 ženy) a přes 80 let je jednomu závodníkovi.

Kolik běžců nakonec pozná cíl? Časový limit pro uběhnutí je sedm hodin. Ti nejlepší překročí jen několik málo minut dvě hodiny. Ženy v průměru zvládnou pražský maratón za 4:17:27, muži za 3:49:06.

Seznam, najdu tam, co neznám
Největší český internetový server Seznam.cz je oficiálním mediálním partnerem pražského závodu. A běžcům bude poblíž i při závodě. Seznam stan bude sloužit jako oficiální informační centrum, které bude stát na Václavském náměstí. Stan bude otevřen od 8:00 do 16:00.

Reklama