Hlavní obsah

Maratón ve Švýcarsku rozséval smrt

Lucern

Minulou neděli došlo při otevřeném atletickém závodu Switzerland Marathon light v desetitisícovém městečku Sarnen nedaleko Lucernu k tragické události. I přes okamžitou lékařskou pomoc se nepodařilo zachránit život jednoho z účastníků.

Na start závodu by měli běžci nastupovat jen v dokonalém zdraví. (ilustrační foto)

Článek

Třetí ročník maratónu ve švýcarském kantonu Lucern poznamenala smutná událost. Čtyřiačtyřicetiletý běžec absolvoval celý závod, proběhl cílem a v zázemí se zhroutil. Doba, než mu byla poskytnuta rychlá lékařská pomoc, se počítá na vteřiny. Rychlá záchranná služba včetně odborných lékařů byla na místě téměř okamžitě. Ihned byla zahájena resuscitace a pacient v kritickém stavu byl převezen do nemocnice v Obwaldenu, která se nachází téměř v bezprostřední blízkosti místa konání závodu. Všechna provedená nouzová opatření ale pacientovi záchranu nakonec nepřinesla. Běžec krátce nato v nemocnici skonal.

Sportovní lékař na místě označil jako nejpravděpodobnější příčinu smrti selhání srdce. Další podrobnosti jsou předmětem vyšetřování. Lékař A. Eggerschwiller znovu zdůraznil, že na start vytrvalostních běhů by se měli stavět pouze lidé s dostatečnými zkušenostmi, tréninkem a hlavně v naprosto dokonalém zdravotním stavu. I na první pohled nepatrná viróza se může ukázat jako fatální komplikace.

V místě konání závodu panovaly téměř ideální podmínky. Teplota vzduchu byla 24 °C a obloha byla zatažená. Závod tedy nekomplikovalo žádné sžíravé vedro. Přesto může dojít k extrémnímu vyčerpání organismu, nedbají-li běžci na řádný pitný režim. Důležité je také v každém okamžiku poslouchat signály svého těla. Vždy je lepší ze závodu odstoupit, byť by byl sebedůležitější, než se ohrozit na zdraví či na životě, zdůrazňují vždy jak organizátoři, tak jejich zdravotní služba.

„I přes šťastné úsměvy mnoha set lidí v cíli jsme v tuto chvíli nesmírně zarmouceni. Smrt jednoho z našich běžeckých přátel nás hluboce zasáhla a ve svých myšlenkách jsme s rodinou a blízkými zesnulého běžce," řekl ve zpravodajství místní televize organizátor závodu V. Röthlin.

Nastupujete na start závodu vždy jen v plném zdraví?
Ano, nemá cenu riskovat.
63,3 %
Už jsem i zahřešil, ale nestojí to za to.
21,4 %
Ne, podle mne se dá všechno rozběhat.
15,3 %
Celkem hlasovalo 2018 čtenářů.

Reklama

Související témata: