Hlavní obsah

Rozpoutá inteligentní sportovní bota davové šílenství?

Beaverton

Kdo by si nepamatoval na všechny ty vymoženosti z nejrůznějších sci-fi filmů a seriálů. Cestování v čase, plnohodnotná strava v tubě (to už vlastně máme) a třeba... inteligentní boty, které přesně poznají, co jejich nositel od nich zrovna potřebuje a žádá. Je už tak nějak v lidské povaze přetavovat sny o daleké a technologicky vyspělé budoucnosti do přítomného okamžiku. Jeden takový malý pokrok budete moci sledovat už v listopadu na poli inteligentní sportovní obuvi. Cena ještě není známa, ale určitě to bude stát za to.

Foto: nike.com

Hyper Adapt 1.0: Bota, která přilétla ze vzdálené budoucnosti.

Článek
Fotogalerie

Americký výrobce s křídlem bohyně vítězství Niké ve znaku chystá uvrhnout na americký trh „doposud nejinteligentnější" obuv světa přesně 28. listopadu. Prototyp byl představen již v březnu na Innovation Summit. Už jednou přišla firma s limitovanou edicí botek inspirovaných filmem Návrat do budoucnosti, které se dokázaly samy zavazovat. Šlo vlastně o určitou sběratelskou raritu. Výtěžek z prodeje tehdy putoval na výzkum Parkinsonovy choroby. Nyní by mělo jít v podstatě o sériovou výrobu.

Atletická nožní udělátka jménem Hyper Adapt 1.0 jsou reakcí z daleké budoucnosti na naše stovky let používané tkaničky. Ty se mohou kdykoli během tréninku nebo závodu povolit, rozvázat a podobně. Ba co víc, při pevnějším utažení způsobují často nepříjemné otlaky v okolí nártu. Adaptabilní bota rozezná, kdy je nazuta na chodidle atleta ‒ dotyk paty uvnitř obuvi spustí automatické dotažení lankovitých „tkaniček" na příjemnou a pohodlnou pevnost. Vše řídí senzory umístěné v podešvi. Boty se tak pokaždé přizpůsobí tomu, jaká noha do nich vklouzne. Odpočatá, unavená, nateklá... zavazování se přizpůsobí.

Bota bude mít navíc po straně dvě tlačítka, kterými si samotný běžec bude moci ještě dále přizpůsobit utažení ‒ botu ještě více zpevnit nebo naopak šněrování povolit. To vše má být zatím pouze prvním krokem k mnohem sofistikovanějšímu řešení. Do budoucna počítá výrobce s tím, že boty budou upravovat dotažení šněrování také během samotných výkonů a pružně reagovat na mnoho proměnlivých parametrů jednotlivých běhů.

O ceně botek se zatím spekuluje. Je jasné, že nebude na úrovni nějakých baťovek. Vzhledem k použitým technologiím si raději z výplaty vyčleňte trochu více. Těšit se můžete hned na tři různá barevná provedení.

Reklama

Související témata: