Hlavní obsah

TEST: Kraťasy Reebok Spartan Pro Mud Short pro drsné (překážkové) běžce

René KujanSport.cz

Ano, tyto šortky jsou pro drsné akce jako dělané. Díky speciální textilii můžete být drsnými běžci pohybujícími se přes drsné překážky, a přesto nedojde k prošoupání, prodření. Symbol ostnatého drátu nenesou na své čelní straně pro nic za nic. Právem patří do kolekce ošacení bahenních bojovníků ze Spartan Race.

Foto: Reebok.com

Kraťasy Spartan Pro Mud Short: Krásné, žluté stroje.

Článek
Fotogalerie

Výrobce tvrdí, že když dojde na potoky potu, řeky bahna a překážky ježící se třískami či ostnatými dráty, můžete se na tyhle gatě spolehnout. Vsadil totiž na textilii s označením Cordura. Tuhle tkaninu nejčastěji potkáte u vybavení, jako jsou třeba batohy do přírody, ale i na spoustě věcí určených pro armádu. Tkanina je to velmi trvanlivá a známá tím, že se velmi nesnadno trhá či prodírá. Na těchto šortkách je tedy správně.

Kalhoty jsou poměrně jednoduchého střihu. Přední panel je nahoře rozdělen vsazením klínovité látky tvořící náznak poklopce, ale ten tady až tak úplně nehledejte. Zapínání a utahování kalhot v pase je řešeno prastarým osvědčeným způsobem ‒ zavazováním na tkanici. Celý přední panel žluté barvy je z pevné, odolné tkaniny. Zadní panely jsou naopak flexibilní, takže šortky nijak neomezují v pohybu. Vzadu je pás zpevněn takzvaným sedlem z pevné látky. Obvod pasu je tak naprosto stabilní, fixní, a kalhoty vám tudíž nesjedou, ani když jsou mokré nebo se zrovna plazíte bahenním příkopem.

Vpředu je velký piktogram ostnatého drátu, zadní strana kalhot je zdobena stylizovaným černobílým graffiti. Na levém boku najdete značku výrobce v reflexní úpravě. Na zadní části pravé nohavice zase reflexní emblém spartských závodů. Kalhoty mají také jednu slušně velkou kapsu s uzavíráním na zip, a to na levém boku. Je trochu nestandardně otočená směrem dozadu tak, aby její obsah nepřekážel třeba právě při již zmiňovaném plazení. Pro doby, kdy člověk neběží Spartan Race, a přesto si chce šortky užívat, bych klidně uvítal stejnou kapsu i na druhé straně.

PLUSY
vysoká odolnost materiálu
pěkný design
prostorná kapsa
spolehlivé, i když méně pohodlné (na ovládání) stahování
MÍNUSY
spolehlivé, i když méně pohodlné stahování
kalhoty by snesly i další kapsu na druhé straně
CENA
pod 2000 korun

Kalhoty po mnoha dobrodružných kilometrech stále drží a nevykazují žádné opotřebení. Jen čas od času se mi samozřejmě něčím podaří zakecat krásně žlutou přední část. Látka má sice vodoodpudivou i antimikrobiální úpravu, ale k mé velké nechuti musí i tak občas zamířit do pračky.

Systém stahování kalhot má jen drobný nedostatek ‒ není natolik univerzální jako třeba klasické stahování šňůrkou, gumou nebo opaskem, takže je při jejich výběru nutné opravdu dobře zvolit padnoucí velikost. Ta je k dispozici v šesti stupních od XS až po XXL, takže by se vám to určitě mělo povést.

Co říci závěrem? Šortky se opravdu povedly. Jsou slušivé i odolné, takže jestli se na příštích bahenních a jinak překážkových závodech něco podělá, gatě to určitě nebudou. Běhu a bahnu zdar!

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• Reebok Spartan Pro Mud Short žluté

Reklama