Hlavní obsah

TEST: V sychravém podzimu kopněte do vrtule s nepromokavými botami Nike LunarEpic Flyknit Shield

Praha

Znáte to, už ani to počasí není přesně to, co bývalo. Teploty už nejsou tak vysoké a úhrny srážek už nejsou tak nízké. Zkrátka je teď venku nevlídno, deštivo, větrno, blátivo a kdo ví, co ještě. Méně odolnější jedinci už vzdávají své běžecké pokusy a odkazují je zase až do říše novoročních předsevzetí „hned, jak začne být trochu hezky“. Jenže co když existují krásné běžecké kotníkové boty, které nepromoknou? Jedny takové se nám exkluzivně dostaly na redakční testovací stůl.

Foto: nike.com

Boty Nike LunarEpic Flyknit Shield: Nepromokavá bota do nepohody.

Článek
Fotogalerie

Trail running někde v rozbahněném terénu pěstují jen ti největší masochisté. Jenže už dokonce ani ty zpevněné cesty po našich oblíbených parcích na běhání nejsou, co bývaly! Jsou plné mokrého listí, sem tam člověk zavadí o přerostlou mokrou trávu a boty jsou po pár krocích v takových podmínkách, jak kdybychom je vytáhli rovnou zpod okapu. Na nepohodlí tohoto typu ale můžete hned zapomenout!

Epicy v shieldové úpravě jsou skutečně nepromokavé. Jejich bezešvá tkanina je příjemná a zcela voděodolná. Při pohledu na úplet svršku jsem si zpočátku říkal, že to bude nějaký omyl, když jsem s Epicy ale proběhl pár kilometrů opravdu hodně promočenou trávou ‒ a ono nic, začal jsem tomu vážně věřit. Tohle málokteré boty dokáží. Mohou mít nějakou tu membránu, ale při intenzivním běhu se v nich začnu pařit. Tady nic. Navíc jejich charakteristická stavba, kde úplně chybí jakýkoli jazyk, nedává žádný prostor k selhávání materiálu.

LunarEpic Shield jsou přímými nástupci LunarEpiců, jak jsme je poznali před dvěma lety. Výrobce se snažil zajistit pohodlnou botu, která by zároveň minimálním způsobem negativně ovlivňovala chodidlo. Bota se skládá z několika málo částí a vzniká známá „ponožková bota" s vysokým nápletem. Celý svršek je z jednoho kusu a jediný šev vede v zadní části od paty k lýtku. Nárt obepíná šestice pevných šňůrek, které se stahují pomocí tkanic. Je tak vytvořeno pevné ukotvení nohy v jinak velmi měkké a přizpůsobivé botě.

PLUSY
pohodlné a přizpůsobivé
voděodolnost
nízká hmotnost
kotníková výška (lepší termoizolace)
vysoká míra tlumení
dobrá trakce na nejrůznějším povrchu
reflexní prvky zpředu i zezadu
MÍNUSY
někomu nemusí vyhovovat velká šíře podrážky
CENA
kolem 5000 korun (190 €)

Také mezipodešev a samotná podrážka je kombo-výlisek. Pěna je i tady opět tvarována nejmodernější technikou. Technické rýhy a struktura zoubků podešve byly řezány za pomocí laseru. Zoubky připomínají automobilovou pneumatiku a opravdu jí byly inspirovány. Z dlouhodobých testů v Rocky Mountain v Coloradu vyšel tento vzorek jako nejvhodnější pro rozmočený, podmáčený terén. Stejně jako u pneumatik auta dochází k vytlačování vody mimo vzorek a tak je dosahováno lepší přilnavosti k povrchu za ztížených podmínek. Mě osobně by vyhovovaly podrážky o trochu užší (nižší). Stabilita by byla vyšší a bota použitelná i do více proměnlivého terénu.

Výrobce myslel také na pasivní bezpečnost běžce. Za snížené viditelnosti určitě oceníte reflexní tkaničky i nátisk v zadní části boty. Pokud si ze čtyř základních barev vyberete tu svítivě žlutou, vaše viditelnost a bezpečnost ještě vzroste.

VĚDĚLI JSTE, ŽE:
♠ V České republice jsou boty v prodeji od 3. listopadu 2016?
♠ Výrobce se snaží snižovat objem odpadu při výrobě, což se mu prý daří až o 60 %?
♠ Použitá tkanina Flyknit obsahuje recyklované materiály jako třeba plastové lahve?

Udávaný drop boty obnáší 8,5 milimetrů, čímž se výrobce výrazně odchyluje od koncepce minimalistické boty, i když jinak (širší špička a minimum opory) by mohly Epic Shieldy uspokojit nejednoho minimalistického nadšence. Boty jsou vhodné pro široké spektrum běhů. Díky nízké váze a slušné trakci se v nich dobře nabíhají rychlé úseky na dráze, díky široké podešvi a dobrému tlumení umožňují i dlouhé vytrvalostní běhy. Záleží na zvyku a preferencích. Mně osobně se v nich dobře běhalo do objemu cca 15 kilometrů. Zpočátku mírně dřela pata (hrana vložky), ale po pár kilometrech se problém ztratil. Opravdu vysoká odolnost boty vůči vodě mě příjemně překvapila. Do současného počasí je ideální.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články