Hlavní obsah

RECENZE: René Kujan ‒ Běhej, dokud můžeš

Josef RendlSport.cz

Knižní prvotina Reného Kujana není typická kniha o běhání. Není návodem, jak zaběhnout co nejrychleji maraton, ani nepopisuje ultra běžecké závody ve velehorách. Není to ani příručka pro běžecké novice, ani zpověď světoznámého závoďáka. Tato kniha má však několik jiných rovin a přesahů.

Foto: labyrint.net

Kniha Běhej, dokud můžeš

Článek

Ve své předmluvě zkušený guru českého běhu a autor několika knih o běhání Miloš Škorpil píše, že Reného kniha je o hledání místa na Zemi, které má každý z nás zakódováno od svého zrození. Hledání, které může být zostřeno okolnostmi, jež nikdo sám svobodně neplánuje, dodávám.

Do zlomového roku 2007 René běhal párkrát do týdne a měl za sebou i nějaký ten maratonský zářez. Stejně jako další tisíce lidí na světě. Až do onoho dne, kdy se vše v jeho životě otřáslo v základech. Na sedadle spolujezdce vozu škoda Fabia se tehdy stal jedním z aktérů vážné dopravní nehody. Prvotní šoková reakce, nemožnost pohybu ani pořádného nádechu, přílet vrtulníku a několikanásobná operace zlámaných kostí. Odkázání na hadičkové přístroje na jednotce intenzivní péče, panika a smrtelná hrůza z toho, co bude s budoucností. Chůze? Pohyb na vozíku?

Operace se sice zdařila, ale na zvídavý dotaz Reného, zda bude někdy moct běhat, přišla odpověď paní doktorky, že bude v budoucnu rád, když bude bez problémů chodit. Jiný doktor to ale viděl trochu jinak a na stejný dotaz mu odpověděl: „Podívejte se, dělat můžete všechno, co vám bolest a strach dovolí. Vzdát to můžete vždycky." Tyto dvě věty stačí k tomu, aby měnily běh lidských osudů a aktivizovaly volní složky organismu, které dokážou věci netušené. Po náročných peripetiích ve zdravotnických a rehabilitačních ústavech. René si v knize žádné servítky ohledně českého zdravotnického systému nebere, zvláště pikantní je historka o převozu do Motola, kdy sešroubovaná páteř měla co dělat, aby vydržela. Konečně odkládá berle...

Druhá rovina knihy (s tou první ji René zajímavě napojuje a v knize tak jedou vedle sebe dvě časové roviny) se odehrává na Islandu, kam pár let po nehodě vyrazil se svou ženou a několikaměsíčním synkem v roli suportu oběhnout celý ostrov. V praxi to znamená více než třicet maratónů za třicet dní. S vidinou světového prvenství, ale hlavně se sbíráním finančních prostředků pro lidi, kteří neměli takové štěstí, aby se z nemocničního lůžka sami odpoutali, a zůstali s doživotním ochrnutím. Jako třeba věčně usměvavá „kolegyně" z rehabilitačního oddělení v Kladrubech, která je pro Reného inspirací, aby své běžecké úsilí obětoval i ve prospěch někoho jiného. Island je pro něj místem, které mu učarovalo svou syrovostí, nezabydleností a čistou přírodou. Což dokládá i fakt, že se po této misi na místo činu vrátil pro svá další běžecká dobrodružství.

Zvláštní kapitolou celého příběhu je příprava na celou akci, včetně hledání sponzorů a podpory. V Čechách René oslovil přes sto dvacet firem, ale na prstech jedné ruky by se dalo spočítat, kolik mu bylo ochotno pomoci. V kontrastu s rychlostí a vstřícností lidí na Islandu.

Během měsíce svádí René souboje se sebou samým na islandských silnicích a stezkách. Bojuje se silou přírodních živlů i neopatrností několika řidičů. Dává rozhovory do médií, oceňuje partnerčin suport a líčí zajímavá setkání s běžci i neběžci na trase o délce 1311 kilometrů. Ve vyčerpání i radosti z pohybu v krásné zemi prožívá zkušenosti, které se mnohdy špatně dávají do slov, ale jemu se to v knize daří a pro čtenáře tak není těžké se vcítit do jeho kůže.

Jako novinář má René cit pro psaní, kniha se čte jedním dechem. Je prodchnuta humorem a nadhledem člověka, který si ohmatal dno bezmoci a chce se podělit o vděčnost, kterou může nyní prožívat. V podobě běžeckých představení, které nejsou zdaleka jen skvělým sportovním výkonem. Zmiňovaný autor předmluvy Miloš Škorpil si knihu přečetl dvakrát. Což není podle mého názoru vůbec od věci.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• Běhej, dokud můžeš - René Kujan
Četli jste Běhej, dokud můžeš? Jak se vám líbila?
Skvělá kniha, jedna z nejlepších, které jsem v životě četl/a.
3,9 %
Výborná kniha, neměla by chybět ani ve vaší knihovně.
75 %
Dobrá kniha, nelituju těch peněz, které jsem za ně dal/a.
7,9 %
Nic moc, maximálně si ji na chvíli půjčte v knihovně.
2,6 %
Totální odpad, nechápu, proč někdo takhle plýtval papírem.
10,6 %
Celkem hlasovalo 76 čtenářů.

Reklama