Hlavní obsah

Dali jste si do těla? Naložte unavené svaly do vany

Klára Antonova FischleinováSport.cz

Koupele a jejich blahodárné účinky na lidský organismus využívaly už starověké civilizace. Ze síly rostlin a přírodních minerálů můžeme maximum vytěžit i dnes, a to díky bylinným odvarům, solím a esenciálním olejům. Stačí pár kapek a vaše tělo i mysl budou chrochtat blahem.

Foto: Profimedia.cz

Správná koupel může velmi napomoci regeneraci.

Článek

Uvolňující efekt horké vany zná každý. Takzvané mokré teplo nelze doporučit při zatuhlých svalech a kloubech pokaždé, ale tehdy, kdy je vhodné, si ho můžete velkoryse vylepšit širokým spektrem léčivých účinků. Tak hurá do koupelny a namixujte si tu správnou lázeň pro dnešní den!

Sůl nad zlato

Už pohádková Maruška před lety přišla na to, že sůl je nad zlato. Sice tím tatínka krále rozlítila, ale ten nakonec musel uznat, že měla pravdu. A tak i my začneme solí jako základní přísadou, která obohatí každou koupel. Spolu s teplou vodou totiž uvolňuje klouby i svaly, prospívá kůži a působí očistně na celý organismus.

Jenže není sůl jako sůl. Naložit se můžete do té z Mrtvého moře, do termální či himalájské soli... Každá má trošičku jiné složení a potažmo tedy vlastnosti. Klidně si zahrajte na alchymisty a soli kombinujte.

Velmi doporučovanou je tzv. hořká neboli epsomská sůl (síran hořečnatý). Tyto koupele rychle zmenšují otoky a hojně se využívají k léčbě bolavých svalů, k celkové relaxaci a odstranění toxinů z těla. Navíc harmonizují pH. Sůl je obvykle k dostání v lékárnách.

Ovoňte se bylinkami

Solné koupele můžete obohatit a v neposlední řadě i příjemně navonět bylinkami. Podle toho, jaké do koupele přidáte, upravíte její účinky. Nabízí se buď kvalitní esenciální a éterické oleje, nebo bylinné odvary. Olejíčku stačí na koupel několik kapek a výrazněji vaši lázeň provoní, odvaru je potřeba větší množství, ale svému účelu samozřejmě také skvěle poslouží.

Které bylinky by se vám mohly hodit? Levandule zmírňuje fyzické i psychické napětí, příjemně ukolébává ke spánku a pomáhá proti křečím i revmatickým bolestem. Rozmarýn uvolňuje ztuhlé svaly a klouby, podporuje totiž jejich prokrvení. Uleví od bolesti a navíc příjemně voní. Snadné využití nabízejí na trhu také běžně dostupné soli se silicemi arniky, která regeneruje kůži, ale sportovce asi více zajme její účinek na uvolnění namožených svalů a bolavých kloubů.

TIP: Jestli se vám ve sportovních botách zapařují nohy a trpíte na mykózy, vyzkoušejte pravidelné lázně nohou se šalvějí lékařskou. Kromě desinfekčních účinků také změkčí zrohovatělou kůži.

Síla z hloubi kořenů

Namoženým svalům uleví také koupel z jedlového jehličí. Zhruba kilogram jehličí nadrobno nakrájejte a přelijte pěti litry vody. Po dobu 24 hodin louhujte, a pak dvě hodiny povařte. Po scezení přidejte odvar do koupele o teplotě 35 °C.

Jehličnatou koupel doporučující i odborníci na slovo vzatí. „Bolesti pohybového aparátu velmi úspěšně zahání aromaterapie. Pro uvolnění bolavých svalů si můžete připravit příjemnou jehličnatou koupel. Do 1 decilitru mléka přidejte 5 kapek bio éterického oleje z borovice kleče. Směs rozmíchejte a nalijte do napuštěné vany s teplotou vody kolem 37 - 38 °C. Během 20 minut léčebná lázeň odplaví metabolity z namožených svalů a vrátí je zpět do formy," radí aromaterapeutka Pavla Apostolaki.

Reklama

Související témata:
Mrtvé moře
Levandule
Rozmarýn
Arnika
Jedle