Hlavní obsah

Obskurní podívanou v Los Angeles korunoval Guinness hned osmkrát

O knize rekordů spojené s jedním slavným pivovarem slyšel určitě každý. Když se v padesátých letech minulého století kdesi v Irsku pár přiopilých pánů hádalo o tom, který z evropských lovných ptáků je vlastně nejrychlejší, přišli na nápad vydávat příručku shromažďující světové rekordy z oblasti lidské činnosti či přírody. Při maratónu v Los Angeles padlo hned osm takových milníků, jeden obskurnější než druhý.

Foto: Profimedia.cz

Přehlídka několika divno-běžců z losangeleského maratónu.

Článek

Možná jste si už kladli otázku, proč je v knize zaznamenán kdosi, co si nacpal tolik a tolik čehosi kamsi, ale relevantní údaj například o nejvyšším počtu konsekutivně uběhnutých maratónů tam nenajdete. Háček je v tom, že chcete-li svůj počin dostat do knihy, nestačí mít světový výkon, za zápis se tvrdě platí. A i když zaplatíte, podmínky vám třeba nebudou připadat úplně rovné.

Proto rozhodnete-li se uběhnout nejrychlejší maratón světa kupříkladu v převleku za okurku, ujistěte se, že máte na účtu dost prostředků. My vám zase z Los Angeles Marathonu poradíme, jaké rekordy byste mohli překonat a vejít tak do světových dějin.

Nejrychlejší maratón v převleku za boxera (muž) 3:04:57
Nejrychlejší maratón v převleku za potravinu (muž) 3:40:22
Nejrychlejší maratón v převleku za hráče tenisu (muž) 3:44:52
Nejrychlejší maratón v pyžamu (muž) 3:44:55
Nejrychlejší maratón v převleku za plavce (muž) 3:46:39
Nejrychlejší maratón v kožených kalhotách-lédrhóznách (muž) 3:50:00
Nejrychlejší maratón v převleku za třídimenzionálního ptáka (muž) 5:31:05
Nejrychlejší maratón v převleku za auto (muž) 5:45:54

Většinou se nejedná o výkony nijak závratné a jejich přínos k pokroku lidstva je přinejmenším pochybný, ale jak dříve říkával jakýsi Jirka, kterého dnes už (téměř) nikdo nezná: Kdo z vás to má?! Takže natrénujte na maratón pod 3:05 hodin nebo alespoň pod 5:45 hodin v závislosti na zvoleném převleku. Vynaleznete-li ještě nějaký jiný, český, náš a komisaři zodpovědné agentury vám jej schválí, můžete si běžet, v jakémkoli tempu chcete, stejně budete první. Jen nepodáte-li obstojný výkon, připravte se na to, že vás brzy někdo může z tabulek zase vymazat. Přeci jen „sedmý nejrychlejší čas světa v převleku za dvojdimenzionální veverku" nezní už tak dobře, že?

Ať už se ale rozhodnete pokořit Guinnessovu knihu rekordů v jakémkoli směru, mějte vždy na paměti, ať vám ten váš počin přináší jen samou radost. To vám přejeme za celou redakci zcela upřímně, přímo od běžeckých kecek.

Dokázali byste ustanovit nějaký guinnessovský rekord na maratonské trase?
No tak určitě! Za čtyřdimenzionální raketu s analogovým ciferníkem?
50,8 %
Nejsem si jistý/á, jestli by mi nápad někdo nevyfoukl.
9,8 %
Ne, normálně to běhám kolem 2:20, ale na takovou blbost nemám.
39,4 %
Celkem hlasovalo 132 čtenářů.

Reklama