Hlavní obsah

TEST: Trailové ponožky CompresSport Pro Racing Socks Trail V3.0 – tečkovaný komfort

Praha

Když je v živočišné nebo rostlinné říši něco výrazně barevně tečkované, snaží se to ostatním živočišným druhům sdělit: Dávej si pozor, jsem jedovatý a nebezpečný! Vzpomeňme třeba na muchomůrku červenou nebo ostnatce tečkovaného. Až se vám ale na nohy dostanou tato trailová zvířata, otravy se bát nemusíte, kompresní ponožky naopak odvádění toxinů usnadní. A nejen to. A kdo ví – třeba si svými výkony společně s výrazným tečkováním ponožek vydobudete i nějaký ten respekt soupeřů na trailových závodech.

Foto: compressport.com

Trailové ponožky CompresSport Pro Racing Socks Trail V3.0

Článek
Fotogalerie

Označení V3.0 dává tušit, že se v žádném případě nejedná o první verzi této profesionální závodní ponožky, a že je tudíž na místě očekávat další vylepšení. Ponožka je ve své trailové verzi krásně prodloužená, takže chrání achilovky a zároveň je mnohem odolnější proti zapadávání drobných kamínků a podobného trailového svinstva. Na vrchním okraji oceníte i dvě křidélka. Výrobce udává, že je díky nim ponožka stabilnější a nemá tendenci se nějak přetáčet nebo žvachlat. To souhlasí. Zároveň jsem si všiml, že se mi za křidélka ponožka také mnohem pohodlněji obléká.

Znakem nejmodernějších kompresních ponožek tohoto výrobce jsou už zmiňované tečky. Tady se nazývají 3D.DOTS a jsou skutečně výrazně trojdimenzionální. Při prvním setkání na ně možná budete koukat jako nedůvěřivá srnka stojící nad stvolem třezalky tečkované, ale když okusíte, zřejmě už nebudete chtít nikdy jinak. Tečky mají několik účinků. Jednak lépe drží vaši nohu v botě na místě, jednak při delších bězích zabraňují nepříjemným odřeninám a jednak komfortně chrání oblast achilovek a nártů. Nezvyklé pocity prvních okamžiků se rychle transformují na pocit uvědomovaného blaha. Zároveň trojdimenzionální body při pohybu jemně masírují dané oblasti chodidla, takže i únavu nohou se vám díky nim podaří oddálit.

U švýcarského výrobce je asi zbytečné podotýkat, že použité materiály vykazují vysokou míru jakosti, a tudíž také trvanlivosti. Úplet kompresní ponožky je detailně rozčleněn na zóny, z nichž každá může plnit zcela jinou funkci. Velký důraz je kladen na to, aby ponožky držely na svém místě jak na noze, tak v botě, aby chránily a zároveň umožňovaly dobrou ventilaci. Potu, případně vodě jsou do cesty stavěny jen minimální překážky, aby vlhkost mohla co nejdříve zmizet co nejdál od vás.

PLUSY
vysoká míra pohodlí
velká odolnost
nezapadávají nečistoty
zvýšená horní část dobře drží
dobře odvětrávají
MÍNUSY
někdy by mohl být problém s velkým rozsahem standardních velikostí na jedno číslo ponožek
HMOTNOST
46 gramů (velikost T2)
CENA
440 korun

Osobně jsem v jednom páru takových ponožek absolvoval vícedenní běh na vzdálenost přes 300 kilometrů a ani takovými podmínkami jako bylo bahno, brodění potoků nebo celodenní déšť, se nenechaly nikterak odradit od plnění svých funkcí. Ocenil jsem hlavně poskytovaný tečkovaný komfort a vysokou odolnost.

Ponožky jsou na trhu hned v šesti barevných mutacích, takže si určitě vyberete. A také cena mi vzhledem ke kvalitě připadá poměrně příznivá. Jediné, co by mi přišlo ke zvážení, zda ještě nevylepšit, je velikostní rozsah. Každá velikost ponožek totiž odpovídá hned třem až čtyřem standardním rozměrům obuvi. Kdyby byl rozsah o trochu menší, třeba jen na dvě čísla, možná by komfort mohl být ještě větší.

Reklama

Související témata: