Hlavní obsah

Sex a sport. V některých případech to prý nejde dohromady

Pohyb, aktivní životní styl má prokazatelně příznivé vlivy nejen na fyzickou kondici, ale také na tu psychickou. O čem se až tak moc nemluví, je skutečnost, že některé druhy sportů mohou nepříznivě ovlivňovat mužskou potenci a způsobovat poruchy erekce. Patří snad vaše oblíbené pohybové aktivity mezi taková nebezpečí?

Foto: Profimedia.cz

Že by měl sport i své negativní stránky? Studie to tvrdí. (ilustrační foto)

Článek

Podle výzkumů jedné německé university existuje už po dvouhodinovém běhu vysoké riziko, že tělo muže bude natolik oslabeno, že nebude schopno „dobrého sexu". „Hladina testosteronu klesá u vytrvalostních sportovců tak moc, že to může mít negativní vliv na jejich libido," tvrdí doktor Frank Sommer z Univerzitní kliniky Hamburk-Eppendorf. Že by právě v tomto zjištění vězela touha maratónců překonat bájnou hranici dvou hodin?!

Jedním dechem ovšem doktor Sommer dodává, že jak působí dlouhé běhy na mužnou sílu negativně, tak krátké intenzivní tréninkové jednotky působí směrem zcela opačným, jako prevence. Při střídání rychlých a pomalých fází při intervalovém tréninku dochází podle něj ke značnému zlepšení prokrvení nejdůležitějších mužských partií. I na tomto příkladu je vidět, že různorodost, strukturovanost a propracovanost tréninku není klíčová pouze k dosažení stupňů vítězů, ale i k dosažení rodinné pohody.

Nepatříte snad k běžcům a říkáte si, že jste tudíž z obliga? Nemusí tomu tak být! Jsou i horší druhy sportů, které na mužské přirození mají negativní vliv. Pokud jezdíte na kole či motorce, měli byste být obzvláště na pozoru. Univerzitní klinika v Kolíně nad Rýnem zkoumala téměř dvě tisícovky cyklistů a dospěla ke zjištění, že jízda na kole výrazným způsobem negativně ovlivňuje prokrvování oblasti rozkroku, přičemž procento impotentních mužů bylo mezi cyklisty v dané věkové kategorii třikrát větší než v běžné populaci. Vědci důrazně nabádají k používání širších sedel, která tolik neutiskují rodinnou chloubu cyklistů a k pravidelnému zařazování jízdy ze sedla bez ohledu na právě projížděný terén.

Podobně alarmující výsledky přinesly výzkumy i mezi motorkáři a jezdci na koni. Člověk aby se pomalu bál věnovat se nějakému sportu. Snad budou následovat i další studie, které vyvrátí takováto alarmující tvrzení. Je to asi jediná naděje pro běžce-muže. Vždyť ještě poměrně nedávno existovaly výzkumy tvrdící, že člověk trénující více než třikrát týdně bídně zhyne na vyčerpání! Nebo že brokolice je zdravá a chutná zelenina...

Takže nezoufejte, nepřestávejte doufat a ani se hýbat! I kdyby všechny takové výzkumy měly pravdu, nicnedělání vás zahubí dříve a mnohem bolestivějším způsobem!

Pociťujete na sobě v oblasti sexu negativní vliv běhání?
Ne, právě naopak!
25,9 %
Ne, je to stejně dobré, jako když neběhám.
7,7 %
Ano, s manželkou už se začínáme odcizovat.
7,3 %
Ano, velmi. Po každém dvouhodinovém maratónu mi trvá mnohem déle manželku uspokojit.
22,7 %
Nevím, ještě jsem to nezkoušel.
14,2 %
Je mi to jedno. Já už mám pět dětí.
22,2 %
Celkem hlasovalo 2379 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Uspokojení
Pohlavní styk
Libido
Apetit