Hlavní obsah

Sport nazeleno. Švédové přišli na to, jak tréninkem pomáhat planetě Zemi

Světlo světa spatřilo nové hnutí propojující lásku k pohybu a touhu po čistém prostředí. Není tedy divu, že přichází ze Skandinávie. Ta je známá oběma těmito inklinacemi. Tamní spontánní hnutí získalo název plogging jako složeninu slov jogging a plucking, tedy běhu a sbírání odpadků. Jogging tak dostává další společensky významný náboj a stává se primárně přínosným nejen svým provozovatelům, ale i širokému okolí.

Foto: Profimedia.cz

Někdy je možná dobré vzít věci do vlastních rukou.

Článek

Je známá věc, že běh je zdravý pro lidské tělo i duši. Vědecké studie už vyvrátily i jeho údajnou škodlivost jak třeba pro kolena, tak pro páteř. Skandinávci šli ještě o krok dál a vymysleli běhání, které je zdravé i pro planetu Zemi. Švédští environmentalističtí běžci tak před tréninkem nasazují rukavice a na výběh s sebou berou plastový pytel na odpadky. Ve Stockholmu už dokonce existuje oficiální sdružení jménem Plogga. Jejími členy jsou běžci, kteří při svých trénincích zastavují a do plastového pytle sbírají odpadky podél svých běžeckých tras.

Když je odpadkový pytel plný, putuje do příslušného kontejneru. Ploggeři tak snižují množství odpadu, který si proklestí svou cestu civilizací až do vod světových oceánů a který způsobuje znečištění jak životního prostředí nejrůznějších živočichů a rostlin, tak i například pitnou vodu pro samotné lidstvo.

Díky moderním komunikačním technologiím se environmentální myšlenka mohla velmi snadno rozšířit po celém světě. Neformální skupinu Plogging France už založili v Paříži. Svou má třeba i skotský Edinburgh. Organizátorkou skotských výprav za čistší prostředí a lepší fyzičkou je rodilá Švédka vlastnící řetězec švédských barů a restaurací po celém Spojeném království. „Pokud jde o čisté prostředí, měli bychom všichni přiložit ruku k dílu," je přesvědčená Anna Christophersonová.

Ekologicky uvědomělé běžce už dnes můžete najít v Austrálii, Thajsku i ve Spojených státech amerických. Krásou nového hnutí je, že k vlastnímu zapojení nepotřebujete téměř nic. A to málo, co potřebujete, určitě u sebe doma najdete. Můžete tak i svým dílem přispět v boji proti alarmujícím číslům, která tvrdí, že přes 80 % plastového odpadu v mořích pochází ze zdrojů na pevnině.

Kromě environmentálních přínosů dává plogging něco navíc i samotným tréninkům. Vedle klasického běhu mnohem více zapojíte zanedbávané svalstvo středu těla, když se budete každou chvíli pro něco ohýbat. Běh s plným pytlem odpadků k nejbližšímu kontejneru také zvyšuje tréninkový efekt vašeho snažení. Praha, ale i celá Česká republika by si zasloužila pěknou řádku tréninkových skupin. Budete zrovna vy tím, kdo založí první ploggerskou buňku na našem území?

Byli byste ochotní se do takového hnutí zapojit?
Určitě, je to potřeba.
85,3 %
Ne, ať to uklízí někdo jiný!
8,9 %
Nejsem si jistý/á.
5,8 %
Celkem hlasovalo 190 čtenářů.

Reklama