Hlavní obsah

TEST: Fitness náramek Xiaomi Mi Band 2 ‒ malý šikula za příjemnou cenu

René KujanSport.cz

Používáte běh více méně jako svůj vlastní prostředek městské hromadné dopravy? Pořád někde pobíháte a rádi byste měli přehled o svých výkonech? Zároveň vás ale nebaví pořád někde čekat na signál GPS nebo spouštět a zastavovat sportovní hodinky? Případně na jedno nebo druhé neustále zapomínáte? Možná právě pro vás je vhodný sportovní náramek. Přinášíme vám uživatelský test dalšího zajímavého kousku z nabídky na českém trhu.

Foto: mi.com

Sportovní náramek Xiaomi Mi Band 2

Článek
Fotogalerie

Xiaomi je čínská značka. Nehraje si na žádnou Ameriku. „Americké" značky už dávno nevyrábějí ve své domovině, pokud s tím vůbec někdy začaly. Jejich produkce se odehrává v Asii, nejčastěji právě v Číně. Značka Xiaomi je na českém trhu mladíkem, proto nás zajímalo, co se za zvláštně vyslovovaným jménem vlastně skrývá. A překvapení bylo příjemné.

Mi Band 2 je jedním ze šesti vyloženě sportovních produktů, které značka v současné chvíli u nás nabízí. Zároveň je také nejlevnější z nabídky. Cena dost pod sedm stokorun na první pohled neslibuje úplné zázraky, na druhý pohled je za parádní cenu muziky více než dost, přičemž i kvalitě zpracování se dá jen stěží něco vytknout.

Jádro náramku tvoří elektronická kapsle. V odolném zapouzdření se skrývá krokoměr/kinetické čidlo, snímač srdečního rytmu, monitorovací zařízení spánku a samozřejmě hodinky s vytrvalým akumulátorem a úsporným displejem. Kapacitu integrované dobíjecí baterie udává prodejce na úrovni 70 mAh a výdrží „až 20 dní".

Hlavně co se týče výdrže baterií jsem k údajům výrobců velmi skeptický. Většinou to jsou čísla vycucaná z prstu vyfutrovaná alibistickým tvrzením někde malými písmenky pod čarou „měřeno v ideálních laboratorních podmínkách". Tak tady ne, přátelé, tady nekecají. Po 20 dnech nepřetržitého používání přístroj hlásí ještě 30 % energie v baterii. Spotřeba energie a tím také výdrž akumulátoru je samozřejmě závislá na způsobu a intenzitě používání. Já jsem třeba rezignoval na neustálé propojení s telefonem, naopak aktivoval každodenní vibrační budík nebo energeticky náročnější preciznější monitoring spánku.

Takže baterie překonává veškerá očekávání. Co tam máme dál? Kdybych tvrdil, že Mi Band 2 je krokoměr s tepoměrem, ani zdaleka bych neříkal celou pravdu. Na nejprimitivnější model značky toho umí opravdu dost. Samozřejmostí je také zvýšená odolnost proti prachu a vodě. Z ruky ho nemusíte vůbec sundávat, všechny vaše činnosti za jakéhokoli počasí (včetně koupání) přežije s vámi.

Monitoring pohybu

Fitness náramek automaticky rozeznává a zaznamenává různé druhy činností. Rozezná pomalou chůzi, rychlou chůzi, běh nebo lehkou aktivitu. To vše zcela automaticky, bez doteku lidské ruky. Nezdržujete se se zapínáním, pauzováním, vypínáním. Prostě jen nosíte náramek na ruce, to je všechno. Data si pak můžete přehrát do aplikace v mobilu, kde se vám dostane podrobnějšího zpracování.

Automaticky zaznamenané aktivity se ukládají k jednotlivým kalendářním dnům. V telefonu se zobrazují na časové ose ve formě sloupcových grafů, ale jsou i jednotlivě rozepsány společně s údaji o jejich celkovém čase, počtech kroků, překonaných metrech a spálených kaloriích.

PLUSY
elegantní, nepříliš nápadný vzhled
nízká hmotnost
množství funkcí
grafické zpracování výstupů
vysoká výdrž baterie
MÍNUSY
přesnost měření (hlavně u spánku) má své limity
náramek nemá GPS (tu ale nahradí čidlo v mobilu)
HMOTNOST
19,2 gramu
CENA
647 korun

Pro přesnější měření aktivit existuje v aplikaci speciální záložka, kde už se budete muset zabývat aktivací start/stop. Tyto úmyslně zaznamenané aktivity jsou navíc doplněné mapovým záznamem, nejrůznějšími statistikami aktivity včetně třeba počtu minut strávených v jednotlivých tepových zónách, analýzy tempa po jednotlivých kilometrech a grafického zpracování vývoje tempa, srdečního tepu, nadmořské výšky, frekvence kroků a délky kroků. Na „lacinou hračku" je toho opravdu hodně.

Senzor srdečního rytmu

Samotný přístroj se ovládá jediným tlačítkem. Vždy po jednom kliknutí následuje zobrazovací cyklus čas/denní kroky/aktuální tep/stav baterie. Tep si tak na vyžádání můžete měřit kdykoli během dne. Při vykonávání měřené aktivity se zaznamenává automaticky a automaticky se měření spouští i během spánku pro analýzu jeho kvality.

Doplněk mobilního telefonu

Náramek lze spárovat s chytrým telefonem pomocí funkce bluetooth. Párování je rychlé a zcela bezproblémové. Pomocí modrého zubu se přenáší data z náramku do intuitivní aplikace, propojení s mobilem ale může přinášet také výhody upozorňování na příchozí hovory či SMS nebo vyhledávání náramku pomocí telefonu.

TIP: K náramku lze dokoupit nejrůznější druhy řemínků nebo i krycí fólie na displej. Fólii považuju za zbytečnost. Při případném nákupu náhradních silikonových řemínků se raději vyhněte světlým barvám. Žlutý, který jsem k náramku pořídil, bohužel neodstranitelně zabarvilo tmavé sportovní triko s dlouhým rukávem. Černý náramek, který je v základní sadě, je bez problémů.

Monitoring spánku

Pokud si náramek necháte na ruce i přes noc, můžete se dostat k zajímavým datům a zjistit třeba i něco nového o sobě a svých návycích. Uložená data se přenáší do mobilní aplikace, kde se vám zobrazí přehledná časová osa s údaji o lehkém a hlubokém spánku a jejich četnosti a trvání. Analýza je poměrně hloubková a získaná data srovnává s vaší historií za posledních sedm dní, ale i s anonymními daty ostatních uživatelů. Není nad to, když se vám ráno na displeji telefonu ukáže „Vyspali jste se lépe než 99 % ostatních uživatelů." Kašlu na to, že to je nejspíš jen placebo, stejně se cítím tak nějak lépe.

I přes výborné grafické i obsahové zpracování jsem ale s touto funkcí asi nejméně spokojen. Délka trvání hlubokého spánku mi přijde nepřesná. Když bych měl být podle náramku skvěle vyspaný, cítím se pod psa, když se naopak cítím skvěle, náramek často ohlašuje zdrcující statistiku. Pokud přijmeme teorii, že nejde jen o generátor náhodných čísel, absolutní veličiny určitě neodpovídají na 100 % realitě. I tak je ale můžeme využívat k zajímavému srovnávání s našimi vlastními historickými daty. Můžete tak kupříkladu vypozorovat vliv konzumace alkoholu nebo kávy na kvalitu spánku, nebo třeba i doby usínání v jednotlivých dnech. Podle mého je to velice zajímavý a užitečný nástroj, jen by asi ještě potřeboval trochu doladit algoritmy. Pokud třeba večer usnete při uspávání dětí, po nějaké době se probudíte a po učinění neodvratného zase ulehnete, doba spánku se počítá až od posledního usnutí. Šlofík s dětmi jako by neexistoval.

Aplikace

Mobilní aplikace, kterou si k náramku stáhnete zdarma, je lahoda pro oko. Grafické zpracování nejde nic než pochválit. Také její ovládání je velice intuitivní a kvalita i hloubka zpracovávaných informací vysoce přesahuje očekávání od přístroje za necelých sedm stovek. Kromě jiného vám sleduje série dnů, kdy se vám podařilo dosáhnout nastaveného cíle. Umožňuje také nastavit vibrační budík nebo alarmy na překročení zvoleného tepu nebo tempa. Nepřítomnost GPS přímo v náramku supluje čidlo v chytrém telefonu. Umožňuje vám sledovat denní aktivitu a nastavit alarm na její dosažení (na displeji se zobrazí frčka na vojenskou výložku a náramek zavibruje), případně totéž pro tělesnou váhu (kterou si ovšem měříte externě; možnost připojit chytrou váhu). Na jedné aplikaci můžete mít připojeno více různých přístrojů.

Závěr

Pro mne osobně byl náramek velmi příjemným překvapením. Za uvedenou cenu jsem neměl příliš velká očekávání. Zpracování samotného přístroje i přidružené aplikace je kvalitní, elegantní, efektivní. I přes některé nepřesnosti v měření některých čidel nelze pořízení přístroje označit za přešlap. Hlavně začínajícím běžcům, ale i dalším multi-pohybovým nadšencům může být velmi příjemným, nenáročným a vysoce přínosným společníkem.

Používáte při běhání elektronické pomůcky?
Ano – mobilní aplikaci.
17,2 %
Ano – sportovní hodinky.
31,7 %
Ano – fitness náramek.
31,7 %
Ano – krokoměr.
2,1 %
Ano – přístroj GPS.
2,1 %
Ano – kombinaci výše zmíněných.
5,2 %
Ne, nic takového nepotřebuji.
10 %
Celkem hlasovalo 290 čtenářů.

Reklama