Hlavní obsah

IBU předloží Rusku seznam podmínek, které musí biatlonisté splnit

Ruský biatlonový svaz bude muset splnit řadu podmínek, které vypracovala Mezinárodní biatlonová unie IBU, pokud chce získat zpět plné členství. Zástupci IBU seznam požadavků Rusům předloží ještě do konce listopadu na společné schůzce v Moskvě.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ilustrační snímek.

Článek

"Probrali jsme potřebná kritéria. V polovině listopadu je v Moskvě představíme ruskému svazu a poté je zveřejníme," řekl nový předseda IBU Olle Dahlin po víkendovém jednání výkonného výboru. Bližší podrobnosti nechtěl prozradit.

Rusko přišlo o plné členství vloni v prosinci kvůli dopingu a na zářijovém kongresu v Poreči se o jeho obnovení marně ucházelo. Provizorní členství pro Rusko znamená, že nemá hlasovací právo, jeho zástupci nemohou kandidovat do funkcí v IBU a země se nemůže ucházet o pořádání mezinárodních akcí. Jeho reprezentanti se však mohou účastnit oficiálních závodů včetně Světového poháru a mistrovství světa.

Ruský dopingový skandál poznamenal i samotnou IBU, jejíž vysocí představitelé v čele s dlouholetým prezidentem Andersem Bessebergem podle zprávy Světové antidopingové agentury za úplatu kryli doping ruských biatlonistů. IBU měla dokonce kvůli ztrátě důvěryhodnosti pozastavený přísun financí od MOV, novému vedení se ale na začátku listopadu podařilo dojednat zrušení tohoto opatření.

Švéd Dahlin chce nyní získat zpět i ztracenou důvěru sportovců a při úvodním závodu Světového poháru v Pokljuce plánuje setkání s jejich zástupci. "Chceme s nimi komunikovat. Chceme jim vysvětlit, co děláme, a ujistit je, že vše bereme velice vážně," dodal.

Reklama