Hlavní obsah

Šéf WADA je přesvědčen, že Rusové zpřístupní moskevskou laboratoř

Praha

Prezident Světové antidopingové agentury WADA Craig Reedie je přesvědčen, že Rusové umožní delegaci WADA přístup do moskevské laboratoře. Neočekává komplikace, před kterými nedávno varoval šéf ruské agentury RUSADA Jurij Ganus. Delegace WADA se do Ruska chystá 28. listopadu, návštěva laboratoře by se měla uskutečnit o dva nebo tři týdny později.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Jaký bude další postup v kauze státem říženého dopingu v Rusku? (ilustrační foto)

Článek

V moskevské dopingové laboratoři se mohou nacházet informace, které by objasnily rozsah systematického dopingu v Rusku. V důsledku tohoto skandálu WADA suspendovala ruskou agenturu RUSADA. Letos v září postih zrušila, ale předepsala ruské straně splnění několika podmínek. Jednou z nich je zpřístupnění moskevské laboratoře před koncem letošního roku.

Reedie nepochybuje o tom, že ruská strana tuto podmínku splní. "Jsem přesvědčen, že to proběhne. Je pro mě velmi těžké uvěřit, že by nebyly naplněny záruky, které nám ruští představitelé poskytli," řekl agentuře Reuters při jednání vedení WADA v Baku.

Delegace WADA se do Ruska vydá 28. listopadu. Reedie prý dostal dopis od ruského ministra sportu Pavla Kolobkova, v němž ho politik informuje, že bude připraven delegaci přijmout.

Pak bude až tři týdny trvat příprava inspekčního týmu, který by měl být složen ze tří specialistů WADA a dvou ruských expertů. Jak přesně bude prohlídka moskevské laboratoře vypadat, to ještě WADA nezveřejnila.

"Jsou tam ještě nějaké detaily, na kterých se bude pracovat v následujících týdnech," řekl agentuře AP mluvčí WADA James Fitzgerald.

Pokud by Rusové neumožnili zástupcům WADA přístup do moskevské laboratoře, hrozilo by obnovení postihu pro ruskou agenturu RUSADA.

Reklama

Související témata: