Hlavní obsah

Sníh skoro pryč, Rusko téměř na dohled. Biatlonisté testovali na severu. Kdo nejlíp?

Praha

Sníh jim v nezvyklém severském teple mizel před očima, přesto odtrénovali tak, jak zhruba chtěli, odjeli i testovací závody a teď už čeští biatlonisté můžou vyhlížet boje ve Slovinsku, kde začne nový ročník Světového poháru. A bude to zdá se s plnou bílou parádou, ač se ozývaly hlasy, že tratě v Julských Alpách nebude jednouché v tuto roční dobu připravit.

Foto: Český biatlon/Petr Slavík

Veronika Vítková

Článek

Problém se sněhem byl spíše na severu. Ve finské Imatře, pár kilometrů od hranic s Ruskem vládla mizérie, ač správcové tratí otevřeli zásobníky z minulé sezony a opakovaně pokrývku doplňovali.

Přesto se při testu už na mizící sněhovou plochu závodníci skoro ani nevešli. Z 5,5 km tratí nakonec zbyly jen tři. „Závodili jsme prakticky jen kolem střelnice," popisoval pro biatlon.cz dění v Jižní Karélii trenér mužů Zdeněk Vítek.

Testovací závody navíc probíhaly v nejhorším počasí, jaké za celé tři týdny soustředění biatlonisty potkalo. I proto trenéři brali klání s rezervou. „Závodníci měli v nohách těžké tréninky, navíc jeli na tréninkových lyžích. Spíš šlo o to vyzkoušet si střelbu při maximální zátěži," líčil Vítek.

K tomu další potíž. Silný vítr... „Potěšilo mě, jak se s tím popral Ondra (Moravec). Udělal jen jednu chybu při poslední položce. Boušek (Michal Šlesingr) dal tři nuly, ale na poslední střelbě mu přišel poryv a třikrát minul," nastiňoval kouč mužů průběh větrné loterie.

Závod, který se jel intervalově a s trestnými koly, tedy ovládl Moravec před Šlesingrem. Třetí skončil Michal Krčmář. Nejlepším během zaujal Tomáš Krupčík.

A co ženy? „Nejlíp se s tím srovnala Verča (Vítková), která dala za tři. Ostatní měly problémy, bylo tam třeba i pět šest chyb," hlásil asistent trenéra žen Jiří Holubec pro svazový web.

Za Vítkovou byla Jessica Jislová, následovaly Eva Puskarčíková, Markéta Davidová a Lucie Charvátová. Ženy místo trestných kol přičítaly za chybu 22 sekund.

„Žádné úrazy, žádné virózy," pochvalovali si nakonec trenéři. Po domácí přípravné mezifázi v úterý už tým letí do Slovinska na úvodní závody SP (od 2. 12. v Pokljuce).

Do předvánočního bloku patří i závody ve Vysočina Areně v Novém Městě (od 20. 12.), kde už taktéž probíhají přípravy.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články