Hlavní obsah

Senzace! Davidová končí třetí

Aktualizováno

Fantastické! Markéta Davidová třetí! Skvěle zvládla vytrvalostní závod na 15 km v Pokljuce. Raketově zvládla přechod mezi dospělé. Hned v prvním individuálním startu po opuštění mládežnické kategorie jednadvacetiletá závodnice zazářila a potvrdila pověst nebývalého talentu. Vyhrála Ukrajinka Julija Džymová.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Markéta Davidová se raduje z obrovského úspěchu

Článek
Fotogalerie

Český biatlon může mít po Gabriele Koukalové a Veronice Vítkové novou hvězdu. Ani ony neměly v tomto věku takový výsledek jako Davidová. A to nebýt chyby při poslední střelbě, byla by mladá Češka z Janova nad Nisou suverénní vítězkou závodu v Pokljuce.

Letošní juniorská mistryně světa ve stíhačce prohrála s Džymovou a pak už jen s  Monikou Hojniszovou z Polska.

Dosud nejlepším umístěním mezi elitou bylo patnácté místo ze sprintu na únorové olympiádě v Pchjongčchangu. V seriálu SP byla "Makula" dosud nejvýše 28. ve sprintu v Ruhpoldingu. Vytrvalostní závod v SP jela poprvé v životě, předtím si ho na vrcholné úrovni zkusila na olympiádě.

Šestadvacátá Eva Puskarčíková a osmatřicátá Veronika Vítková dosáhly na body.

"Markéta nám udělala ohromnou radost. Běžela od začátku famózně a pohybovala se vpředu. Po štafetě z toho byla smutná, ale říkala, že ví, že by to mohlo jít. A teď ukázala, že to umí a nemusí mít z ničeho strach. Věřím, že nám ještě ukáže radostné okamžiky," řekl sportovní ředitel biatlonového svazu Ondřej Rybář v České televizi.

Do sezony Davidová nevstoupila nejlépe a v nedělní smíšené štafetě musela na dvě trestná kola, ale v závodu na 15 km ukázala, proč je považována za český talent. Zaběhla čtvrtý nejlepší čas, měla tři čisté položky a držela se místy i v čele závodu.

Až při čtvrté položce předposlední ránu netrefila. Před posledním výstřelem si vydechla a terč "složila". V posledním běžeckém kole za sebou dokázala udržet Slovenku Paulínu Fialkovou, kterou porazila o tři vteřiny.

SP v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko):
Ženy - vytrvalostní závod (15 km):
1. Džymová (Ukr.) 43:06,6 (0)
2. Hojniszová (Pol.) -5,9 (1)
3. Davidová (ČR) -16,5 (1)
4. P. Fialková (SR) -19,5 (2)
5. Bendiková (Lot.) -20,8 (0)
6. Vittozziová -27,1 (1)
7. Wiererová (obě It.) -33,4 (2)
8. Öbergová (Švéd.) -49,1 (2)
9. Hauserová (Rak.) -55,3 (1)
10. Preussová (Něm.) -59,1 (1)
...
26. Puskarčíková (ČR) -1:59,7 (2)
38. Vítková (ČR) -3:02,8 (2)
74. Jislová (ČR) -5:39,6 (4)
81. Charvátová (ČR) -6:56,9 (5)

Reklama

Související témata: