Hlavní obsah

Davidová s Vítkovou zahnaly štafetový malér, Češky nakonec deváté

Aktualizováno

Začátek vypadal na pořádný průšvih, ale štafeta českých biatlonistek se díky perfektním výkonům Markéty Davidové a finišmanky Veroniky Vítkové vytáhla na 9. místo při Světovém poháru v Hochfilzenu, i když po prvním úseku figurovala až na osmnácté pozici. Triumf slavily Italky. Na druhém místě skončila štafeta Švédska, třetí dojely Francouzky.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík, ČTK

Soustředěná Markéta Davidová na svém úseku.

Článek
Fotogalerie

Při onemocnění Jessiky Jislové, která už musela z Rakouska odjet domů, zůstaly trenéru Evilu Gjellandovi pro štafetu čtyři závodnice, takže moc variant neměl. Na první úsek poslal Evu Puskarčíkovou, jenže té se vůbec nedařilo. Potřebovala vleže i vstoje pokaždé dva náhradní náboje. Zaostala také v rychlosti střelby a ani běh po čerstvém sněhu ji moc nešel.

Štafetu předávala až na 18. místě s více než minutovou ztrátou. „Hodnocení nemůže být kladné. Jsem naštvaná sama na sebe, celkem čtyři dobíjení jsou děsně znát. Ujelo mi to po potížích na střelnici. Prakticky všechny rány jsem měla kalibrové, ale vítr mi nepřišel na korekci," líčila česká biatlonistka pro Českou televizi.

V čele se držely Italky a Němky, k nim se rychle dotáhla na druhém úseku doslova letící Slovenka Kuzminová, jenže druhou polovinu už její krajanky nezvládly tak dobře a nakonec obsadily až čtrnáctou příčku. Německé naděje skončily na čtvrté střelecké položce, kdy musela Preussová na dvě trestná kola, což pro jedny z favoritek znamenalo pád až na 15. místo před české kvarteto.

Lucie Charvátová sice běžela pomalu, ale alespoň zvládla ležku čisté a při střelbě vstoje dobíjela dvakrát. „Zatím se mně tuto zimu nezávodí moc dobře, ale tady jsem měla konečně alespoň trochu slušný pocit," přiznala. V polovině závodu reprezentantky ztrácely na vedoucí Slovenky dvě minuty a dvacet sekund.

Pak ale přišlo velké české vzepětí. Už na třetím úseku se zaskvěla Markéta Davidová, která předvedla šestý nejlepší běžecký čas a navíc obě střelecké položky zvládla čistě, takže předávala na 14. místě. „Jsem za to ráda, jak mě podržela střelba, i když mi byla děsná zima," usmála se. Finišmanka Veronika Vítková na ni navázala jak bezchybnou prací na střelnici, tak i poctivou dřinou na lyžích a vytáhla Česko na devátou příčku v cíli.

Klíčovou práci pro triumf Itálie udělala Wiererová, takže Sanfilippová na závěrečném úseku mohla první pozici hlídat především skvělou střelbou. Vítězky jen čtyřikrát dobíjely. Druhé dojely Švédky a třetí Francouzky. Německo se zběsilou stíhačku na čtvrtém úseku vytáhlo alespoň na 7. místo.

Světový pohár biatlonistek - štafeta na 4x6 km v Hochfilzenu
1. Itálie (Vittozziová, Runggaldierová, Wiererová, Sanfilippová) 1:10:58,7 (0)
2. Švédsko (Perssonová, Brorssonová, Nilssonová, Öbergová) +8,4 (0)
3. Francie (Chevallierová, Simonová, Aymonierová, Bescondová) +11,8 (0)
4. Rusko (Pavlovová, Jurlovová-Perchtová, Vasněcovová, Starychová) +47,2 (0)
5. Bělorusko (Alimbekovová, Krjuková, Solová, Kručinkinová) +1:13,4 (0)
6. Norsko (Knottenová, Eckhoffová, Tandervoldová, Roiselandová) +1:24,4 (2)
...9. Česko (Puskarčíková, Charvátová, Davidová, Vítková) +2:14,6 (0)

Reklama