Hlavní obsah

Neskutečná stíhačka Davidové s Puskarčíkovou. Češky jsou třetí ve štafetě!

Aktualizováno

Konečně velká biatlonová radost. Česká štafeta žen obsadila třetí místo v závodě Světového poháru v německém Oberhofu. V polovině závodu sice figurovaly svěřenkyně trenéra Gjellanda až na 12. místě, ale Markéta Davidová a finišmanka Eva Puskarčíková vytáhly reprezentační kvarteto až na stupně vítězů, hned po bok vítězného Ruska a stříbrných domácích závodnic. Pro české ženy je to při štafetách SP po téměř dvou letech medailový výsledek a na stupně vítězů je provázela melodie Smetanovy skladby Vltava.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Bronzová česká štafeta biatlonistek ve složení (zleva) Lucie Charvátová, Veronika Vítková, Markéta Davidová a Eva Puskarčíková.

Článek

První úsek zvládla nejlépe Italka Vittozziová, vítězka sprintu i stíhacího závodu právě z Oberhofu. Lucie Charvátová si poradila perfektně s ležkou, bez dobíjení. Jenže při stojce ji v silných poryvech větru nepomohly ani tři náhradní náboje, aby vyčistila terč. „Šla jsem běžecky asi trochu přes závit a na střelnici už mě neposlouchalo tělo," říkala česká reprezentantka, která se z trestného kola vrátila na čtrnácté pozici, a tak i nakonec předávala, se ztrátou přes minutu.

V čele jela Itálie s převahou pětadvaceti vteřin před Švédskem a domácím Německem. Předčasně skončit musela rakouská štafeta po těžkém pádu Hauserové, která si u toho poškodila zbraň. Na druhém úseku ale úplně shořely italské naděje, Gontierová musela po střelbě vleže na jedno trestné kolo a po stojce jich kroužila dokonce pět.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

České biatlonistky oslavují bronz ve štafetě v Oberhofu.

Když na střelnici chybovaly Švédky, díky neomylné Hildebrandové převzaly vedení Němky. Českého zlepšení tak dosáhla Veronika Vítkova, která po dvou dobíjeních vleže, zvládla stojku úplně čistě. „Povedla se mi položka v rytmu. Snažila jsem se dělat to, co umím," líčila svůj posun na 12. příčku.

Na třetím úseku se pak neuvěřitelně zaskvěla Markéta Davidová, která zvládla obě střelby na nulu. „Dokázala jsem se absolutně koncentrovat při ležce i stojce a nepřejet terč," líčila. Běžecky byla úplně nejrychlejší. „Lyže mě podržely, zatímco ve sjezdu se ostatní holky bály, já se to snažila z kopce co nejvíc rozjet," vykládala Davidová, takže finišmanka Eva Puskarčíková přebírala štafetu už na čtvrtém místě.

Do závěrečného úseku šlo v čele Německo těsně před Ruskem. Jenže domácí Herrmannová musela po stojce na dvě trestná kola a o prvenství ruského kvarteta tak bylo jasno. Třetí pozice nejdříve patřila Francii, Česko přebíralo jen o šest vteřin zpět. Vleže si ale Bescondová vysloužila trestné kolo, zatímco Puskarčíková poslala všech pět ran do terče. Perfektní třetí místo uhájila i při stojce díky jedinému dobíjení a odrazila i mocný finiš Norky Eckhoffové.

„Byl to závod, který přinesl spoustu zvratů. Rozhodlo i to, že jsme nakonec měli jen šest dobíjení. Tak do půlky jsem ale byl dost nervózní, naštěstí pak ohromnou práci odvedla Makule (Davidová), která nás posunula hodně dopředu a smekám svou promočenou čepici před Evíkem (Puskarčíková), jak zvládla střelbu pod tlakem i ten poslední kilometr na lyžích. Věřili jsme ji na závěrečný úsek a nezklamala," uvedl pro Českou televizi asistent trenéra Jiří Holubec.

Světový pohár biatlonistek - štafeta 4x6 km v Oberhofu
1. Rusko (Pavlovová, Vasilevová, Kuklinová, Jurlovová-Perchtová) 1:18:46,3 (0)
2. Německo (Horchlerová, Hildebrandová, Preussová, Herrmannová) +33,5 (2)
3. Česko (Charvátová, Vítková, Davidová, Puskarčíková) +36,7 (1)
4. Norsko (Brun-Lieová, Tandrevoldová, Knotenová, Eckhoffová) +50,6 (0)
5.. Francie (Chevalierová, Aymonierová, Braisazová, Bescondová) +1:08,4 (3)
6. Slovensko (Y. Fialková, P. Fialková, Poljaková, Kuzminová) +2:45,0 (3)

Reklama