Hlavní obsah

Biatlonisty inspirovaly ženy, v Oberhofu se vytáhli na čtvrtu příčku

Aktualizováno

Byla to pro české štafety při Světovém poháru v německém Oberhofu povedená neděle. Na bronz žen navázali biatlonisté překvapivým čtvrtým místem. Pro sestavu Moravec, Krčmář, Štvrtecký, Krupčík má bramborová medaile chuť zlata, vždyť se postarala o nejlepší štafetový výsledek českých mužů za poslední tři roky. Z jasného prvenství se radovali Rusové.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Michal Krčmář při střelbě vstoje během štafety v Oberhofu.

Článek

První úsek zvládla nejlépe Francie před Německem a Ruskem. S vedoucí trojící v kontaktu se udržel i Ondřej Moravec, jenž dobíjel pouze jednou vstoje a stíhal i tempo těch nejlepších. „Musím poděkovat servisu, jelo se mi hodně dobře. Prostě mi to konečně ve všem sedlo, byl fajn snížek," říkal český reprezentant, jenž předvedl ve své části štafetového závodu druhý nejlepší běh a předával čtvrtý. Pozdější vítězové byli v té chvíli až patnáctí.

Když pak Schempp poslal domácí Němce na dvě trestná kola a trápila se i Francie, v čele se usadili skvěle střílející Rusové a už vedení nepustili. Michal Krčmář se i přes použití jednoho náboje posunul po ležce na třetí pozici, jenže vstoje došlo i na něj. Ani tři dobíjení mu nestačila k vyčistění českého terče. „Ani přesně nevím, proč jsem to takhle pokazil. Rány mi lítaly děsně nahoru," říkal. Z trestného kola se ale vrátil ještě na čtvrtém místě, protože za deště a nárazového větru hodně chybovali i ostatní.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Jakub Štvrtecký během štafety v Oberhofu.

Na třetím úseku měl benjamínek Jakub Štvrtecký okamžitě za zády Italy, Švédy a Rakušany. Bylo to pro něj dost obtížné, ale na střelnici zvládl na obou položkách dvě dobíjení a statečně se držel i ve stopě. Nakonec předával pátý a s tím mohl být spokojen.

Krupčík odolal ataku čtyř vlčáků

Jasně v čele se drželi Rusové, jejich finišman Loginov vybíhal s náskokem více než minuty na Francii. Tím byly dvě nejlepší pozice na pódiu obsazené.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Jakub Štvtecký (vpravo) předává štafetu Tomáši Krupčíkovi.

O třetí příčku se na posledním úseku prali Norové s Rakušany, které hodně vytáhl nejrychlejší běžec třetí části štafetového závodu Landertinger. Na krajana skvěle navázal Julian Eberhard a bronz tak připadl Rakousku.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Michal Krčmář během štafetového závodu biatlonistů v Oberhofu.

Českého finišmana Tomáše Krupčíka rychle dostihli Italové, po dobře zvládnuté ležce s jedním dobíjením opouštěl střelnici jako šestý těsně za Windischem, ale za ním se hnali ještě Švédové a Němci. Poslední střeleckou položku ale zvládl Krupčík v perfektním rytmu a využil toho že Nor L´Abee-Lund šel na trestné kolo. Český biatlonový reprezentant se tak vyšvihl na čtvrtou příčku, a přestože se za ním hnali hned čtyři vlčáci, Krupčík odolal.

Světový pohár biatlonistů v Oberhofu – štafeta na 4x7,5 km
1. Rusko (Cvetkov, Garaničev, Malyško, Loginov) 1:20:54,3 (0)
2. Francie (Guigonnat, Desthieux, Fillon Maillet, M. Fourcade) +1:01,1 (1)
3. Rakousko (T. Eberhard, Eder, Landertinger, J. Eberhard) +2:18,6 (1)
4. Česko (Moravec, Krčmář, Štvrtecký, Krupčík) +2:36,0 (1)
5. Švédsko (Peppe Femling, Jesper Nelin, Stenersen, Samuelsson) +2:42,7 (1)
6. Itálie (Bormolini, Hofer, Montello, Windisch) +2:43,1 (0)

Reklama

Související témata: