Hlavní obsah

Už zase může mezi biatlonovou elitu. Dám to s klidnou hlavou, věří český navrátilec

Arber

Epizoda ve druhé lize pro něj končí, Adam Václavík se znovu sveze s biatlonovou elitou, a to při pokračování Světového poháru v Anterselvě. Povzbudivé deváté místo před návratem vybojoval ve stíhacím závodě na závěr pátého kola IBU Cupu v německém Arberu, kde pokračoval v hledání formy. Hlavně střelecké.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Adam Václavík na archivním snímku z před dvou let během štafetového závodu v Anterselvě.

Článek

„Do Anterselvy mohu odjet s klidnou hlavou. Jsem přesvědčený, že se už dokážu oprostit od toho, že jsem ve svěťáku. Protože tam jsem byl obyčejně sám sobě největším soupeřem s tlakem, který jsem si na sebe vytvářel," komentoval pro biatlon.cz fakt, že si vysloužil zpáteční jízdenku do Světového poháru.

Obrovské proměny Václavík zažívá závod od závodu kvůli proklaté střelbě. Nový rok zahájil v IBU Cupu. Účast v Dusznikách vyzdobil třetím místem, nejlepším českým výsledkem sezony v béčkovém seriálu. S čistou palbou...

V Arberu pak opět coby nejlepší z českých zástupců začal ve čtvrtek sedmnáctým místem ve vytrvalostním závodě. To nejlepší si tam nechal na konec. Na 12,5 km dlouhé trati v nedělní stíhačce minul český reprezentant jen dva z dvaceti terčů a po zpackaném sobotním sprintu si polepšil o 23 míst.

„Občas ještě dělám na střelnici blbosti, jako v sobotu, ale na druhou stranu se už umím i dobře zkoncentrovat a dělat věci správně," usoudil Václavík.

Může se těšit na SP v italském středisku, kde se začíná ve čtvrtek sprintem, o víkendu dojde na stíhačku a smíšené štafety.

„Věřím, že na Světový pohár odjede v dobré pohodě," uvedl trenér mužů v IBU Cupu Aleš Ligaun.

Druhý z českých biatlonistů na startu Michal Šlesingr obsadil 24. pozici, o čtyři místa proti sprintu klesl, když netrefil hned dva terče hned na úvodní položce. Pak už se ani jednou nemýlil.

Milan Žemlička po dohodě s trenéry k závěrečnému závodu nenastoupil. Ženám se nedařilo. Anna Tkadlecová byla dostižena, Lída Horká musela absolvovat 12 (!) trestných kol a klesla ze 34. místa na startu na konečnou 48. příčku. A tak obstála pouze juniorka Eliška Svobodová, která po třech trestných kolech dokončila závod na 44. místě, když startovala ze 42. pozice.

Reklama

Související témata: