Hlavní obsah

Z výškařského rekordmana trenér desetibojařů. Bába skáče už jen naštvaný

Praha

Maloval si, jak po konci své úspěšné kariéry bude pro zábavu dál skákat a jak jako trenér začne připravovat nejprve mladší výškaře. Nic z toho se českému rekordmanovi ve skoku do výšky Jaroslavu Bábovi nesplnilo.

Foto: Profimedia.cz

Jaroslav Bába na snímku ze Zlaté tretry v roce 2017.

Článek

Ve skupině má už dospělé atlety, nejsou to výškaři a na vlastní sportování má času minimum. „Skočil jsem do toho rovnýma nohama,“ přitakává bronzový medailista z aténské olympiády, jenž se rozloučil s kariérou po loňské sezoně ve 34 letech.

Nejprve působil jako výškařský konzultant vícebojařů z pražského Olympu, ale nezvykle na konci přípravného období ho trio desetibojařů oslovilo, jestli by jim nedělal hlavního trenéra.

A Bába si Jana Doležala, jenž se blýskl osmým místem na loňském mistrovství Evropy, bývalého juniorského mistra světa Jiřího Sýkoru a Aleše Svobodu, bratra českého rekordmana na 110 m překážek Petra Svobody, pod svá trenérská křídla vzal.

Dlouho váhal

„Dlouho jsem se rozmýšlel, jestli do toho jít, konzultoval to s více lidmi. Nakonec jsem kývnul, protože kluci jsou obrovští talenti a vidím v nich velký potenciál,“ říká Bába. „Kluci byli v situaci, kdy cítili, že potřebují změnu, asi jsem jim přišel jako první pod ruku,“ hlásí.

Doležal, jenž jako bývalý juniorský mistr Evropy po dvou letech trápení prorazil vloni i mezi dospělou elitou, se k důvodům odchodu vícebojařů ze skupiny Luďka Svobody nechtěl obšírněji vyjadřovat: „Byly tam nějaké osobní důvody, ale víc to nechci rozebírat.“

Bába by měl mít v menší tréninkové skupině na své svěřence dostatek času, ale dobře ví, že se bude muset v nové roli mnohé naučit. Většinu kariéry byl čistokrevným výškařem, v týmové soutěži se občas představil jako trojskokan.

Se svěřenci se poznává

„Jsem v tom strašně krátce, potřebuju získat jistotu a trenérské zkušenosti. I s klukama se teprve musím sžít, poznáváme se,“ říká Bába, jenž spolupracuje se specialisty na další technické disciplíny, jako je tyčkařský kouč Nikolaj Goroškov či vrhačský trenér Josef Šilhavý.

Sám už na doskočiště z výšky dopadá jen zřídka. „Jen když se naštvu a chci klukům něco ukázat,“ směje se. „Bez rozcvičení ještě tělo drží, ale začíná to být horší, občas se ozve koleno… Práce jako trenér mám dost, pohyb mi tolik nechybí, ani si nedovedu představit, že bych teď začal dělat nějaké odrazy,“ přiznává.

První dílčí úspěch v roli trenéra může získat tento víkend, kdy se Doležal představí v sedmiboji na mezistátním vícebojařském utkání v Cardiffu. „Můj cíl je dostat se přes 5900 bodů a zkusit se aspoň přiblížit 6000, což by mohlo stačit k nominaci na halové mistrovství Evropy,“ věří talent.

Reklama