Hlavní obsah

Fantazie. Davidová vyčistila terče a slaví druhé místo

Praha
Aktualizováno

Bylo to zase parádní vystoupení v podání 22leté české biatlonistky Markéty Davidové, která se už počtvrté během zimy prosadila na stupně vítězů při Světovém poháru. V kanadském Canmore obsadila skvělé druhé místo ve vytrvalostním závodě, když trefila všech dvacet terčů.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Tiril Eckhoffová (uprostřed), Markéta Davidová (vlevo) a Lisa Vittozziová na stupních vítězů po závode na 12,5 km v v kanadském Canmore.

Článek

Už se zdálo, že český talent může i trumfovat. Nakonec ho ale o devět vteřin předčila Norka Tiril Eckhoffová, která utrhla prvenství díky skvělému běžeckému času v závěru závodu i přes střeleckou chybu vstoje.

Davidová navíc pro sebe vybojovala červené číslo patřící vedoucí ženě této disciplíny a může směle myslet na malý křišťálový glóbus. Aktuálně má v čele náskok šestnácti bodů a už zbývá jen vytrvalostní závod při březnovém MS ve švédském Östersundu.

Premiérová nula

Nejmladší z českého kvarteta předvedla, že ji ani cesta za oceán nepřipravila o formu, kterou předváděla už před dvěma týdny v italské Anterselvě. A že ji nejdelší ženská trať svědčí, to už dokázala prosincovým bronzem v Pokljuce.

Davidová poprvé v kariéře dala čtyř položkový závod s nulou. „Moc mě výsledek těší, ale teď jsem tak zmrzlá, že mi to ani nemyslí a nemůžu se snad z toho radovat, dokud se neocitnu někde v teple," říkala do televize v cíli hodně zkřehlá Davidová ještě před slavnostním ceremoniálem, z nějž si odnesla cenné stříbro.

Foto: Petr Slavík, Český biatlon

Příprava na střelnici. Markéta Davidová v kanadském Canmore.

„Nechci tvrdit, že už to není s mojí střelbou nahoru, dolů, ale snažila jsem si tady pohlídat si všechny položky a jsem vážně ráda, že se mi povedlo převézt formu i přes oceán," doplnila.

S ohledem na kruté mrazy, které trápí dějiště sedmé zastávky seriálu Světového poháru, se mimořádné opatření v podobě zkrácení tratě v Kanadě dotklo i žen. Místo patnácti kilometrů jely jen 12,5 km a chyba na střelnici neznamenala klasickou trestnou minutu, ale k času se za ni přičítalo 45 vteřin.

Teploměr ukazoval třináct stupňů pod nulou, když Davidová zvládla i svou čtvrtou položku čistě a na dálku soupeřila se střelecky stejně úspěšnou Italkou Lisou Vitozziovou, z které oblepení tváří hřejivými náplastmi udělalo tak trochu růžovou mumii.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Markéta Davidová v kanadském Canmore.

Česká reprezentantka ji nakonec běžecky předčila o jedenáct sekund a bylo jasné, že na pódiu nebude chybět. Porazila ji pouze jediná z 88 soupeřek. Na lyžích úplně famózní Norka Tiril Eckhoffová dokázala triumfovat, i když se jí po druhé položce závodu přičetla zmíněná penalizace 45 vteřin za jeden nezasažený terč.

„Davidová měla úžasné centrové rány, dobře si hlídala všechny položky. K tomu její výkonu nelze mít připomínky. Je na ní vidět, jak moc si začala věřit, ta střelecká jistota tady byla na ní vidět i při tréninku," říkal pro Českou televizi asistent trenéra Jiří Holubec.

Za bodový zisk pochválil také Lucii Charvátovou. „U Veroniky Vítkové se projevilo, jak ji v těchto mrazech rychle odcházejí síly a pro Evu Puskarčíkovou bylo sedm chyb na střelnici děsně moc," říkal Holubec, jenž má teď trochu zamotanou hlavu, jak složit sestavu pro páteční štafetu.

Světový pohár v Cammore
Vytrvalostní závod žen na 12,5 km
1. Eckhoffová (Nor.) 36:30 (1)
2. Davidová (ČR) +9,8 (0)
3. Vittozziová (It.) +20,9 (0)
4. Hildebrandová (Něm.) +47,8 (0)
5. Tandrevoldová (Nor.) +1:05,8 (1)
6. Hinzová (Něm.) +1:18,5 (1)
...31. Charvátová (ČR) +3:34,1 (2)
72. Vítková (ČR) +6:50,0 (1)
77. Puskarčíková (ČR) +7:47,3 (7)
Průběžný stav Světového poháru
1. Wiererová (It.) 651
2. Vittozziová (It.) 646
3. Kuzminová (SR) 540
4. Röiselandová (Nor.) 537
5. P. Fialková (SR) 526
6. Mäkäräinenová (Finsko) 443
...23. Davidová (ČR) 274
42. Puskarčíková (ČR) 101
51. Vítková (ČR) 61
62. Charvátová (ČR) 31
84. Jislová (ČR) 10

Reklama

Související témata: