Hlavní obsah

Fanoušci, pozor! Do prodeje jdou medaile od Gabriely Koukalové

Praha

Mistryně světa v biatlonu, olympijská medailistka a vítězka celkového pořadí Světového poháru Gabriela Koukalová vstoupila do umělecké sféry. Všestranně nadaná bývalá elitní sportovkyně se totiž věnuje také medailérství, které vystudovala. Biatlonistka, která letos v květnu ukončila sportovní kariéru, vytvořila motiv jubilejní pamětní medaile věnované Alfonsi Muchovi. Medailová řada je autorčinou první výtvarnou medailí, jež je nabízena na tuzemském trhu.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Koukalová na archivním snímku s malým křišťálovým glóbem za sprint.

Článek

"Vztah k umění mám od malička velmi kladný i díky rodičům, kteří mě k němu vedli z mnoha důvodů. Věřím, že toto odvětví má na společnost větší vliv, než jsme si schopni uvědomit. Rozvíjí v nás spoustu stránek tak, jako nic jiného v našem životě. Umění nás dělá vnímavější, rozvíjí naši představivost, citlivost, empatii, usnadňuje komunikaci," říká Koukalová.

Už v dřívějších letech se bývalá biatlonová hvězda prezentovala v uměleckém prostředí zpěvem, nazpívala a natočila videoklip k písni STK song. Na začátku října vstoupí do taneční soutěže ve vysílání České televize StarDance. Začátek září 2019 je pak spojen s jejím prvním počinem ve výtvarném umění, když ji ke spolupráci oslovila společnost Národní Pokladnice.

Foto: archiv Gabriely Koukalové

Gabriela Koukalová s pamětní medailí věnované Alfonsi Muchovi.

„Je mi velkou ctí, že mi společnost Národní Pokladnice svěřila svou důvěru a mohla jsem na medaili, jež oslavuje jednoho z největších malířů všech dob – Alfonse Muchu, pracovat. Snažila jsem se odvést maximální práci, stejně jako tomu do nedávna bylo při sportovních kláních," svěřila se při slavnostní prezentaci první z řady medailí a autogramiádě bývalá biatlonistka.

Nová jubilejní pamětní ražba nese autorské zpracování portrétu slavného secesního umělce Alfonse M. Muchy, jehož 80. výročí úmrtí a 160. výročí od narození si v tomto a příštím roce připomeneme. Pamětní medaile nese autorské zpracování umělcova portrétu. Primárním poselstvím Muchových děl bylo zachytit krásu z pozemského světa a zprostředkovat ji co nejširší veřejnosti. Stejný cíl si klade i Národní Pokladnice. Jubilejní pamětní ražba je proto zdarma. Aby nebyla nabídka zneužita, objednávka je limitována jedním kusem na objednavatele.

Foto: archiv Gabriely Koukalové

Jubilejní pamětní medaile věnovaná Alfonsi Muchovi.

Na jubilejní pamětní ražbu zdarma volně navážou další pamětní ražby v „Mucha stylu". Navazujících numismatů je šest a jejich autorkou je rovněž Gabriela Koukalová. Pamětní sada je uložena ve speciálních deskách, které je možné vystavit. Sada pamětních ražeb bude představena koncem září prostřednictvím médií a na webových stránkách www.narodnipokladnice.cz.

„Snažila jsem použít nový a zajímavý motiv. Základní představu jsem si dělala přibližně tři týdny a samotná tvorba mi pak zabrala velmi intenzívní tři měsíce," ohlédla se rodačka z Jablonce nad Nisou za tvorbou výtvarného návrhu.

Foto: archiv Gabriely Koukalové

Slavný secesní umělec podle návrhu Gabriely Koukalové.

Za základní verzi pamětní medaile, ražené z mědiniklu zaplatí zájemci jen poštovné a balné 89 Kč. Náročnější sběratelé si mohou přiobjednat barevnou aplikaci (tzv. kolorování) za cenu 299 Kč a příslušenství ve formě plakátu v „Mucha" stylu a Certifikátu autentičnosti za 79 Kč.

Medaili s jubilejním pamětní ražbou s portrétem Alfonse Muchy je možné si rezervovat a objednat na www.alfons-mucha.cz od pátku 6. září. Nabídka je platná do konce roku nebo do vyčerpání zásob.

Foto: archiv Gabriely Koukalové

Autorské zpracování portrétu slavného umělce Alfonse Muchy v podání Gabriely Koukalové.

Reklama

Související témata: