Hlavní obsah

Totální propadák! Česká smíšená dvojice zajela historicky nejhorší výsledek

Östersund
Aktualizováno

Domácí švédský pár Öbergová, Samuelsson vyhrál úvodní závod biatlonového Světového poháru v Östersundu, kde se do výsledků výrazně promítly složité větrné podmínky na střelnici. Česká smíšená dvojice Jislová, Štvrtecký postihlo předčasné stažení ze závodu a byla nakonec klasifikována na 18. místě, což je historicky nejhorší výsledek reprezentačního mixu. Nedařilo se ani smíšené štafetě, která ve složení Puskarčíková, Davidová, Moravec a Krčmář dojela jedenáctá.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Jessica Jislová nemohla být se svým výkonem spokojená

Článek

V konkurenci 26 párů se české sestavě od začátku moc nevedlo. Od nedalekého jezera Storsjön přicházely na střelnici silné poryvy větru a Jislová měla na obou položkách velké potíže. Vleže i vstoje musela třikrát dobíjet a svého krajana tak poslala na trať až na 20. místě se ztrátou přes minutu a půl. „Vzadu foukalo děsně moc a už jsem se z toho neuměla vyhrabat. Ke konci jsem už ani nevěděla, jak střílet a jak lyžovat," říkala pro Českou televizi Jislová.

Vpředu se po první čtvrtině závodu držela Ukrajina díky bezchybné pálící Merkušinové o sedmadvacet vteřin před Německem. Tyščenko v pozici lídra reprezentační kolegyni napodobil nejen slušnou střelbou, ale také výborným během.

Favorizovanou francouzskou dvojici Simonová, Desthieux přibrzdila trestná kola, střelecká počínání ve větru byla pro všechny biatlonisty složitá. Doplatili na to i běžecky výborní Rakušané Hauserová s Eberhardem.

V této disciplíně debutujícímu českému mladíkovi Štvrteckému se při úvodní mužské části z tohoto pohledu dařilo nadprůměrně, vleže i vstoje potřeboval jen jednu ránu opravit a v polovině závodu byl reprezentační pár osmnáctý.

Ukrajina sice dlouho držela půlminutový náskok na Německo, jenže Merkušinová po své závěrečné střelbě vstoje musela na tři trestná kola a znamenalo to pro ni propad až na šesté místo a slovenský trenér Sanitra v ukrajinských službách jen nešťastně lomil rukama.

Podobně na tom byl český realizační tým při ženské časti mixu dvojic. Jislová se nadřela nejen na střelnici, ale také na lyžích. Navíc při poslední stojce neodvrátila hrozbu trestného kola a šance na alespoň trochu solidní umístění byla pryč.

Zvlášť když nevyzpytatelnost větru pohltila i Štvrteckého, musel dvakrát kroužit a během toho byl po dostižení lídry ze závodu stažen. Němcům pak šanci na prvenství vzalo trestné kolo, na něž musel po poslední stojce Lesser. Do čela se tak dostali domácí Švédové, kteří zjevně využili znalosti prostředí, ať už na hodně větrné střelnici nebo na spletité trati.

Světový pohár v biatlonu v Östersundu - mix dvojic
1. Öbergová, Samuelsson (Švédsko) +36:42,1 (2+11)
2. Preussová, Lesser (Německo) +18,1 (1+9)
3. Röiselandová, Christensen (Nor.) +40,4 (1+16)
-----
18. Jislová, Štvrtecký (Česko) předstiženi o kolo a staženi ze závodu (3+17)

Reklama

Související témata: