Hlavní obsah

Místo zlepšení přišel biatlonový propadák. Naděje české štafety zhasla hned v úvodu

Ruhpolding
Aktualizováno

Kdepak zlepšení, je tu další průšvih. Štafeta českých biatlonistek sice vstupovala do pokračování Světového poháru v Ruhpoldingu s cílem napravit pošramocenou reputaci z poslední doby, jenže plán nevyšel. Lucie Charvátová na prvním úseku musela hned na tři trestná kola a naděje Češek šly k ledu. Markéta Davidová, juniorka Tereza Voborníková i finišující Jessica Jislová sice už tolik nechybovaly, Češky ale skončily daleko za nejlepšími - šestnácté. Vyhrála štafeta Norska, druhé byly Francouzky a třetí místo braly Švýcarky.

Foto: Svoboda/jsphoto.cz Jaroslav, ČTK

Biatlonistka Lucie Charvátová na archivním snímku.

Článek

Čeští trenéři se rozhodli při absenci Puskarčíkové obměnit českou štafetu. Sázka na Lucii Charvátovou na prvním úseku jim ale nevyšla. Úvodní ležka skončila sice jen jedním dobíjením, ale střelecká položka ve stoje, to byl v podání Charvátové totální propadák. Češka totiž musela na tři trestná kola.

"Ležka nevypadala zle, ale pak... Nevím, v čem byl problém, nezvládla jsem to," vykládala do televizních kamer Charvátová. Dobře věděla, že nemůže být se svým vystoupením spokojená ani náhodou. "Štafety nemám ráda, nejde mi to. Snažila jsem se, ale nešlo s tím nic dělat," dodala. Stojku totiž totálně zpackala. "Já jsem se klepala, už když jsem na tu střelnici přijížděla. Ačkoliv těch zkušeností mám dost, tak tohle je důkaz, že na to nemám," přiznala.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Norské biatlonistky Tiril Eckhoffová (vpravo) a Marte Olsbu Roeiselandová během štafety Světového poháru v německém Ruhpoldingu.

Po Charvátové vyrazila na trať Markéta Davidová. Ta ale nemohla pomýšlet na radikální zlepšení. Na svém úseku však předvedla dobrý výkon. Vleže vyčistila terče a na stojce dobíjela jednou. Ve výsledku to stačilo na posun české štafety na osmnácté místo.

"Jela jsem tam sama, takže jsem si z toho udělala tak trochu vlastní závod. Stojka byla pomalá, celkově jsem musela jednou dobíjet. Musím se hlavně dostat zpátky k těm nulám," konstatovala v cíli svého úseku. "Závod se nám nepovedl."

Třetí úsek svěřili trenéři juniorce Tereze Voborníkové. První střeleckou položku zvládla devatenáctiletá biatlonistka skvěle, když vyčistila terče. Stojka mladé Češce už tolik nevyšla, když musela dvakrát dobíjet a česká štafeta se tak prala o umístění okolo dvacátého místa. "Jsem ráda, že mě nedojely ty nejlepší závodnice o kolo," usmála se s úlevou do kamery mladá biatlonistka, která absolvovala premiérovou štafetu ve Světovém poháru.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Česká biatlonistka Lucie Charvátová na této střelecké položce chybovala, musela na tři trestná kola a bylo po nadějích na dobrý výsledek.

Závěrečný díl štafety patří Jessice Jislové, která při první střelbě ani jednou neminula a stejně dopadla i na druhé položce, což samozřejmě znamenalo posun ve výsledkové listině na šestnácté místo. Češky za vítěznými Norkami zaostaly o více než čtyři a půl minuty.

"Jsem ráda, že se mi povedla zase nula a pár holek jsem díky tomu i předjela," těšilo v cíli Jislovou. Dobře ale věděla, že závod se celkově české štafetě nepovedl. "Na tak rychlé trati, jako je tady v Ruhpoldingu, je strašně moc znát i každá dobitá rána," konstatovala pro ČT Sport.

V Östersundu při prvním podniku sezony Češky skončily osmé, v dalším závodě v Hochfilzenu šesté, v Oberhofu desáté.

Jednu z opor týmu Kristejn Puskarčíkovou na jihu Německa trápilo nachlazení, občas sice v Ruhpoldingu vyrazila na lyže, ale nakonec ani do štafety nenastoupila.

V závěrečné nedělní stíhačce z Češek v Ruhpoldingu nastoupí jen Charvátová, další se při sprintu mezi 60 postupujících nevešly.

SP v biatlonu v Ruhpolingu:
Štafeta žen na 4x6 km
1. Norsko (Knottenová, Tandrevoldová, Eckhoffová, Röiselandová) 1:08:46,4 (0 tr. okruhů+9 dobíjení)
2. Francie (Simonová, Bescondová, Aymonierová, Braisazová) -10,7 (0+8)
3. Švýcarsko (E. Gasparinová, S. Gasparinová, A. Gasparinová, Häckiová) -20,7 (0+4)
4. Německo -31,7 (2+4)
5. Švédsko -54,3 (0+11)
6. Ukrajina -54,8 (0+7)
... 16. ČR (Charvátová, Davidová, Voborníková, Jislová) -4:31,9 (3+7)

Reklama

Související témata: