Hlavní obsah

Mix štafeta šestá. Po Krčmářově trestném kole všechno zachránila výtečná Davidová

bp, kezSport.cz

Snad alespoň malý záblesk na lepší časy předvedla česká smíšená štafeta biatlonistů při Světovém poháru ve slovinské Pokljuce. Přes trestné kolo Michala Krčmáře po stojce druhého úseku obsadili reprezentanti šesté místo a vděčí za to hodně Markétě Davidové, která měla ze všech žen nejlepší běžecký čas a taky bezchybné střílela. Podobně jako v mixu dvojic se z prvenství radovala Francie, která svádí s Norskem lítý boj o triumf v Poháru národů.

Foto: Český biatlon, ČTK

Ondřej Moravec na trati sprintu Světového poháru v Oberhofu.

Článek

„Snad poprvé v Pokljuce můžeme mít alespoň trochu dobrou náladu," říkal pro ČT trenér Zdeněk Vítek, kterého ale zanrazilo, když Krčmářovi nepomohlo ani maximální dobíjení.

„Bimbo pospíchal až moc a pak nebyl schopen to dostřelit. Těch pětadvacet vteřin na trestném kole se projevilo a zdálo se, že sen o umístění v elitní šestce je pryč. Velikánská pochvala ale patří Makule, ten její výkon byl pro všechny vzkazem, ať s ní zase počítají. Určitě bude povzbuzením i pro samotnou Davidovou, třeba už hned pro nedělní masák," uvažoval Vítek.

Štafetu rozbíhající Ondřej Moravec si vedl výborně na střelnici a udržel se i běžecky těch nejlepších, mezi nimiž udávaly tempo Norsko a Francie. Michal Krčmář na něj navázal při položce vleže a na stojku přijel čtvrtý, s odstupem sotva čtvrt minuty na třetí Německo.

Po pěti ranách zůstal českému reprezentantovi jeden nesklopený terč, jenže bohužel ani tři dobíjení k vyčistění nevedly. Česko tak muselo na trestné kolo, což znamenalo ztrátu kontaktu s čelem závodu a propad na sedmé místo. Na posledním kilometru pak Krčmářovi došla síla i na lyžích a Markétě Davidové předával až na deváté pozici.

Mezitím sourozenci Tarjei a především Johannes Boe zajistil Norsku v čele náskok šestnácti vteřin před Francií, která ale měla na třetím úseku, už v ženské části mixu, k dispozici větší běžeckou kvalitu. Braisazová se tak brzy dostala do vedení a Norku Solemdalovou celkově předčila o minutu. Třetí se drželo Nmecko.

Českým fanouškům udělala velikou radost Davidová, která jakoby našla od Vánoc ztracenou formu. Běžecky měla úplně nejlepší čas svého úseku a obstála perfektně i při střelbě. Obě položky zvládla bez dobíjení na pět ran. Reprezentační štafetu tím vytáhla na páté místo za Švédky, ale pro finišmanku Evu Kristejn Puskarčíkovou nebylo jednoduché velmi slušné postavení udržet.

Na lyžích byla na 29leté reprezentantce znát, že minulý týden v Ruhpoldingu promarodila. Zejména proti rychlé Rusce Starychové se to projevilo. Dobrou práci však Kristejn Puskarčíková odvedla při střelbě. „Běžecky není Evík ještě optimální po viróze, ale svou zkušeností podržela ležku i stojku," ocenil Vítek.

Nakonec z toho bylo pro Česko šestá příčka v cíli, což je obhajoba umístění z loňského mistrovství světa. Francie díky Simonové mířila za jasným triumfem, k závěrečné zastávce na střelnici se dostavila s uklidňující převahou padesáti sekund. Takže i po druhé sobotní disciplíně se hrála francouzská hymna pro vítěze. Stříbrnou pozici s vypětím všech sil Tandrevoldové uhájilo Norsko, Německo si jelo bezpečně pro bronz.

Pokljuka - smíšená štafeta
Závod smíšených štafet
1. Francie (Fillon Maillet, Desthieux, Braisazová, Simonová) 1:17:53,3 (0+8)
2. Norsko (T. Boe, J. Boe, Solemdalová, Tandrevoldová) +40,6 (0+4)
3. Německo (Horn, Kühn, Hettichová, Hinzová) +1:01,4 (0+5)
4. Rusko (Jelisejev, Loginov, Kuklinová, Starychová) +1:24,8 (0+7)
5. Švédsko (Femmling, Nelin, Magnussonová, Högbergová) +1:34,1 (0+6)
6. Česko (Moravec, Krčmář, Davidová, Kristejn Puskarčíková) +1:49,8 (1+5)

Reklama

Související témata: