Hlavní obsah

Medailová paráda! Mix českých biatlonistů po úžasné střelbě utrhl bronz

Aktualizováno

Hned první disciplína mistrovství světa v biatlonu v Anterselvě přinesla Česku medaili. Smíšená štafeta ve složení Eva Kristejn Puskarčíková, Markéta Davidová, Ondřej Moravec a Michal Krčmář získala bronz, když za celý závod dobíjela jen dvě rány. Zlato obhájili Norové, druzí skončili domácí Italové.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Úspěšná sestava českého mixu: zleva Eva Kristejn Puskarčíková, Markéta Davidová, Ondřej Moravec a Michal Krčmář.

Článek
Fotogalerie

Od začátku se úvodní závod šampionátu vyvíjel pro české barvy hodně dobře. Kristejn Puskarčíková sice vleže musela jednou dobíjet, ale udržela kontakt se špičkou a po stojce, kterou zvládla čistě a extrémně rychle za dvacet sekund, se posunula už na páté místo. „Jsem ráda, že mi to vyšlo na střelnici. Chvilku jsem tam visela jako na gumičce, protože se jelo divoké tempo, ale nakonec jsem štafetu předala asi tak, jak jsem chtěla," přiblížila pro Českou televizi úvodní členka reprezentačního kvarteta.

Francouzské naděje vzaly za své při trestném kole Simonové. V čele se držely Norsko a Itálie, za ně se ale brzy dotáhla Davidová, jenž volila možná pomalejší střelbu, ale naprosto přesnou na obou položkách. A na posledním kilometru ještě předstihla vedoucí ženu Světového poháru Wiererovou.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Markéta Davidová předává Ondřeji Moravcovi.

V polovině štafetového klání tak bylo Česko druhé, jen 11 vteřin za Norskem. „Sedlo mi to. Stresovala jsem před střelbou trochu sama sebe, ale ustála jsem to. Děkuju servisu za lyže, byly výborné," těšilo Davidovou.

Pro mužskou část reprezentační čtveřice připravila perfektní výchozí pozici. „Ve štafetě jedete i za ostatní, takže se tak nějak automaticky zmáčknete," líčila Davidová. Moravec si z krajanky vzal příklad především na střelnici, kde nepotřeboval ani jeden náhradní náboj a udržel i solidní běžecké tempo. Za zlatem se hnali Norové, stříbrnou pozici hlídali Italové a boj o třetí místo vyzníval pro Česko.

Na finišmana Krčmáře se tlačil Ukrajinec Pidručnyj, k závěrečné střelbě vstoje přijel český biatlonista jen o devět sekund dřív. Odstřílel položku ale výrazně lépe, i když poslední ránu musel opravit. Pak už nebylo pochyb o tom, že český mix se po zlatu z roku 2015 a bronzu 2013 dočká třetí medaile v historii této disciplíny.

„Stojka pro mě opravdu nebyla jednoduchá, ten tlak tam byl a poslední ránu s tím náhradním nábojem jsem prodýchal dvakrát víc, abych to s jistotou trefil. Naštěstí jsem to zvládl a poslední dva kilometry už jsem věřil," vykládal Michal Krčmář.

Jediným, kdo byl u všech tří cenných kovů, je Ondřej Moravec. „Má hlavu nastavenou tak, že chce pořád závodit s třemi nejlepšími. Zase ukázal, jaký je držák," říkal sportovní ředitel českého biatlonu Ondřej Rybář.

„Pokud naši závodníci dokážou trefovat terče hned napoprvé, mohou se prát o medaile a dneska to všichni čtyři předvedli. Střelba takřka pohádková, zvládlo se to fyzicky i psychicky," dodal.

Po třech letech tak má Česko zase medaili z MS v biatlonu. „Mně to ještě ani nedochází, ale těší mě, že můžu tu radost sdílet s dalšími třemi lidmi," smála se Davidová.

„Pro nás bomba výsledek. Když mně to předávala Markéta na medailové pozici, tak jsem si říkal, že to bude mazec. Od začátku se jela podlaha, ale na střelbu jsem si věřil a vyšlo to perfektně," radoval se Moravec. „Já tedy do poslední chvíle ani nedoufala, byla jsem děsně nervózní a teď mám svoji první velkou placku," usmála se Kristejn Puskarčíková.

Mistrovství světa v biatlonu v Anterselvě (Itálie):
Smíšená štafeta (4x6 km):
1. Norsko (Röiselandová, Eckhoffová, T. Bö, J.T. Bö) 1:02:27,7 (0 trest. okruhů + 7 dobíjení)
2. Itálie (Vittozziová, Wiererová, Hofer, Windisch) -15,6 (0+6)
3. ČR (Kristejn Puskarčíková, Davidová, Moravec, Krčmář) -30,8 (0+2)
4. Německo -49,2 (1+11)
5. Ukrajina -56,1 (1+7)
6. Rusko -59,4 (0+8)
7. Francie -1:08,6 (1+9)
8. Rakousko -1:39,2 (1+7)
9. Finsko -1:39,5 (0+10)
10. Švýcarsko -1:50,5 (2+14)

Reklama

Související témata: