Hlavní obsah

Moravec se zlepšil ve stíhačce o 24 příček, jeho umístění je víkendovým českým maximem na MS

Aktualizováno

Největším skokanem stíhacího závodu na biatlonovém MS v Anterselvě byl Ondřej Moravec, jenž si hlavně díky čistým stojkám polepšil v neděli o 24 míst oproti startu. Cílem projel na 22. pozici, o pět příček za ním byl Michal Krčmář. Trochu překvapivým vítězem je bezchybně střílející Francouz Emilien Jacquelin, jenž byl ve finiši rychlejší než Nor Johannes Thingnes Bö. Bronz patří zlatému ze sprintu Alexandru Loginovovi z Ruska.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Stíhačku na biatlonovém MS vyhrál Francouz Jacquelin.

Článek

Stříbrný ze sprintu Fillon Maillet pohřbil svou naději na další medaili hned první střelbou, kde se dopustil čtyř chyb. Naopak bezchybně střílející Loginov ujížděl vpřed, dvanáct vteřin za ním byl Fourcade, o dalších deset sekund zpět běžel po návratu z trestného kola J. Bö těsně sledován Jacquelinem.

Z českého tria jen Krčmář zvládl první ležku čistě, což znamenalo posun na 32. místo, Moravec i Štvrtecký šli na jednou trestné kolo. Po druhé střelbě se v čele stíhačky nic neměnilo, naopak Krčmářův postup se dvěma chybami zastavil. Z trestného kola se vrátil zhruba deset vteřin za v té době na 33. místě běžícím krajanem Moravcem.

Vítěz sprintu Loginov střelecky zaváhal až předposlední ranou a z trestného kola se vrátil osm sekund za tandemem J. Bö, Jacquelin. Na závěrečné položce ze hry o medaili vypadl M. Fourcade. Po sedmi letech se rozhodovala stíhačka světového šampionátu v cílové rovince a v ní měl navrch Jacquelin.

Moravec zvládl třetí položku za sebou čistě a mohl být v mezích možností spokojen. „Oproti sobotě to byly pocitově nebe a dudy, jenže už na startu jsem měl dvě minuty ztrátu a s tím nešlo asi nic lepšího vyjet," líčil v České televizi nejlepší z reprezentantů.

„Střelecké podmínky byly takřka ideální. Žádné ostré slunce, víceméně bezvětří. Ondra si s tím poradil dobře, bohužel ten zásek ze sprintu byl tak veliký, že se do první dvacítky propracovat nedokázal," mínil trenér Zdeněk Vítek, jenž měl ale výhrady ke střeleckému počínání Krčmáře, i když také u něj došlo k zlepšení, konkrétně o dvanáct míst. „Pro Bimbase jsou dvojky z první a čtvrté položky moc. Tím to bylo dané, i když běžecky jel slušně," dodal Vítek.

Mistrovství světa v biatlonu
stíhací závod mužů na 12,5 km v Anterselvě
1. Jacquelin (Francie) 31:15,2 (0)
2. J. Bö (Norsko) +0,4 (2)
3. Loginov (Rusko) +23,9 (1)
4. M. Fourcade (Francie) +46,3 (2)
5. Peiffer (Německo) +53,9 (1)
6. T. Bö (Norsko) +1:12,5 (2)
7. Fillon Maillet (Francie) +1:25,9 (6)
8. Desthieux (Francie) +1:26,9 (1)
9. Leitner (Rakousko) +1:33,0 (2)
10. Christiansen (Norsko) +1:58,4 (1)
----
22. Moravec (ČR) +2:40,1 (1)
27. Krčmář (ČR) +3:14,2 (4)
54. Štvrtecký (ČR) +5:38,6 (3)

Reklama