Hlavní obsah

Dvojí české zastoupení v elitní desítce, už podruhé na MS bere zlato Wiererová

Aktualizováno

Dvě české biatlonistky se vešly do první desítky. Osmé místo v závodě na 15 km obsadila Markéta Davidová na mistrovství světa v Anterselvě, přestože si na střelnici zapsala tři trestné minuty. Znamená to pro ni zajištění účasti v nedělním závodě s hromadným startem. Šance na něj má i desátá v cíli Eva Kristejn Puskarčíková. Druhé zlato v řadě brala domácí Italka Dorothea Wiererová, která o dvě vteřiny předčila skvěle střílející Němku Vanessu Hinzovou. Bronz, který je pro ni čtvrtou medailí ze čtvrtého startu na šampionátu, získala Norka Marte Röiselandová.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Italská biatlonistka Dorothea Wiererová získala zlato na MS ve vytrvalostním závodě na 15 kilometrů.

Článek

Obě české biatlonistky si stanovily individuální maximum na mistrovství světa. Davidová sice nebyla tak přesná na střelnici, kde při každé z prvních tří položek udělala jednu chybičku, ale díky pátému nejrychlejšímu běhu se probojovala až na osmou příčku, čímž si zajistila účast v nedělním masáku.

„Snažím se radovat z maličkostí a za umístění jsem fakt ráda. Jelo se mi dobře, měla jsem tak dobře připravené lyže, že mi to jelo chvílemi samo. Rozhodně jsem spokojená, že zajedu i nedělní masák, a snad to dá i Evce," usmívala se v cíli.

„Běžecky měla Makula rozhodně na medaile, bohužel ty jedničky tam byly tři a to ji stálo ještě krásnější výsledek," hodnotil pro ČT sportovní ředitel Ondřej Rybář, přesto reprezentantky hlavně chválil.

Výborně si totiž vedla také Eva Kristejn Puskarčíková, a to hlavně při střelbě. Z dvaceti terčů minula pouze jediný, hlavně díky tomu se i ona dostala do první desítky. „Na střelnici jsem byla hodně v klidu, udržela jsem chladnou hlavu. Na trati jsem nechala všechno, bohužel to rychleji nešlo. Lyže mě podržely, ale jinak to byl z mé strany spíš boj s unaveným tělem," líčila 29letá biatlonistka v České televizi.

Bronzové medailistce Lucii Charvátové nevyšla hned první střelecká položka a obsadila až 46. místo. „Mám při ležáku problém s dechem a nedaří se mi srovnat výška ran. Bohužel ty chyby tam byly. Na lyžích jsem se cítila výborně, o to větší škoda každé minuty navíc. Oběma reprezentačním kolegyním umístění moc přeju," vykládala. „U Lucky je moc velká škoda, že se hned první střelbou tak trochu vyřadila ze závodu," doplnil Rybář. Debutantka Tereza Vinklárková obsadila 62. místo.

Sedmadvacetiletá Hinzová, která stála na stupních vítězů ve Světovém poháru pouze dvakrát v kariéře, odjela famózní závod. S jednou chybou, kdy předposlední ranou minula terč, byla rychlejší i než Röiselandová a v cíli pak čekala, kdo ji překoná. Byla to nakonec jen vítězka stíhačky Wiererová, která z poslední zastávky na střelnici odjížděla s převahou dvou vteřin.

Na každém dalším mezičasu se odstup mezi oběma biatlonistkami bojujícími o zlato neměnil. A nakonec platil i v cíli, kde byla Italka o 2,2 sekundy rychleji. „Jsem absolutně nadšená. Nevěděla jsem, jestli vydržím se silami, ale domácí prostředí mi dodávalo energii," prohlásila Wiererová.

Na střelnici vyhořely žhavé favoritky Norka Eckhoffová, která chybovala čtyřikrát, stejně jako Němka Herrmannová. Finka Mäkärainenová netrefila pět terčů a domácí Vittozziová totálně propadla, připsala dokonce osm trestných minut.

Mistrovství světa v biatlonu
Vytrvalostní závod žen na 15 km v Anterselvě
1. Wiererová (Itálie) 43:07,7 (2)
2. Hinzová (Německo) +2,2 (1)
3. Röiselandová (Norsko) +15,8 (2)
4. H. Öbergová (Švédsko) +38,7 (2)
5. Preussová (Německo) +1:03,4 (2)
6. Hojniszová-Staregaová (Polsko) +1:10,1 (2)
7. Riederová (Rakousko) +1:20,6 (1)
8. Davidová (ČR) +1:30,7 (3)
9. Višněvská (Kazachstán) +1:31,4
10. Kristejn Puskarčíková (ČR) +1:32,6 (1)
...
46. Charvátová (ČR) +5:06,3 (6)
62. Vinklárková (ČR) +6:27,3 (4)

Reklama

Související témata: