Hlavní obsah

Röiselandová je biatlonovou královnou. Triumfem v masáku proměnila i sedmý start v medaili

Anterselva
Aktualizováno

Marte Röiselandová je královnou mistrovství světa v biatlonu. Všech sedm startů v Anterselvě proměnila v zisk cenného kovu. Triumf v závodě na 12,5 km s hromadným startem přinesl Norce už páté letošní zlato. Stříbro připadlo domácí Italce Dorothě Wiererové a bronzem se konečně dočkala medaile i Švédka Hanna Öbergová. Nejúspěšnější z českých reprezentantek Markéta Davidová obsadila 20. místo, o lepší výsledek ji připravilo pět chyb na střelnici.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Dorothea Wiererová z Itálie na čele závodu žen s hromadným startem v rámci MS v biatlonu.

Článek
Fotogalerie

Poprvé v historii této disciplíny na MS byly na startu tři české ženy. Jak se v Anterselvě v neděli oteplilo, tak sníh zvlhnul, což trať hodně zpomalilo. Do toho spadlo i pár dešťových kapek, tím pádem pro servis bylo opravdu těžké správně namazat lyže.

Úvodní položku dalo čistě šestnáct závodnic z třiceti. Mezi ně patřily i Markéta Davidová a Eva Kristejn Puskarčíková. Naopak favoritka Norka Röiselandová kroužila na trestném kole, bronzová ze sprintu Lucie Charvátová dokonce dvakrát.

Ke druhé zastávce na střelnici přijela Davidová stále třetí, jenže se ji nepovedlo správně zareagovat na poryv větru a po dvou ranách mimo terč si musela přidat 300 metrů na trestném kole a byl to pro ni pád až na 20. místo. Až ve třetí desítce figurovaly dvě její krajanky, které viditelně už neměly dost sil akceptovat rychlé běžecké tempo špičky závodu.

„Samozřejmě jsem doufala v trochu lepší výsledek, ale už to fakt nešlo. Někde do pátého kilometru se mi jelo dobře, jenže pak to šlo úplně z kopce. Nechala jsem tam všechno a nemám ani kousíček síly navíc. Nepodržela jsem to ani na střelbě, takže je z toho dvacáté místo," mínila po závodě pro web biatlon.cz Davidová.

Také Röiselandová byla v tom okamžiku až na 22. místě, pak ale předvedla neuvěřitelnou stíhačku podepřenou čistou střelbou vstoje. Skvěle ji podržely lyže a ve finiši stáhla více než minutovou ztrátu na čelo. Zatímco české ženy dál chybovaly na střelnici a ztrácely i běžecky.

Mezitím se v čele usadily na lyžích nejrychlejší Wiererová s Herrmannovou, jenže Němka při první stojce udělala čtyři chyby, což ji připravilo o šanci na medaili. Jedinou, kdo měla i po třetí střelbě, stoprocentní úspěšnost byla Francouzka Simonová. Za ní pak jely s odstupem deseti vteřin H. Öbergová a z trestného kola se vracející domácí hvězda Wiererová.

Simonová závěrečnou položku ale nezvládla, dopustila se dvou chyb a na medaili musela zapomenut. Wiererová ani Öbergová pak nemohly odolat na lyžích doslova letící Röiselandová, která jako první žena v historii získala na jednom šampionátu sedm medailí. Její bilance 5-0-2 je vskutku ohromující. Davidová byla v cíli dvacátá, Kristejn Puskarčíková o tři příčky za ní a Charvátová skončila předposlední.

Mistrovství světa v biatlonu - 12,5 km s hromadným startem žen
1. Röiselandová (Norsko) 39:14,0 (2)
2. Wiererová (Itálie) +20,7 (3)
3. H. Öbergová (Švédsko) +26,1 (3)
4. Hojniszová-Staregaová (Polsko) +29,1 (2)
5. Simonová (Francie) +45,1 (2)
6. Jurlovová-Perchtová (Rusko) +52,0 (4)
7. Eckhoffová (Norsko) +1:00,2 (4)
8. Preussová (Německo) +1:00,3 (3)
---
20. Davidová (ČR) +2:31,0 (5)
23. Kristejn Puskarčíková +2:58,5 (2)
29. Charvátová (ČR) +4:53,6 (8)

Reklama