Hlavní obsah

Davidovou zklamaly lyže i střelba vstoje, suverénně zvítězila Norka Eckhoffová

Nové Město na Moravě
Aktualizováno

Biatlonistka Markéta Davidová se při střelbě vstoje dopustila celkem čtyř chyb a navíc ji viditelně nejely lyže, takže při závodě SP na 12,5 km s hromadným startem v Novém Městě na Moravě obsadila až dvacáté místo. Prvenství oslavila Norka Tiril Eckhoffová, žluté číslo pro vedoucí ženu pohárového seriálu uhájila pátým místem Italka Dorothea Wiererová.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Česká reprezentantka Markéta Davidová v závodu s hromadným startem během Světového poháru v Novém Městě na Moravě.

Článek

Davidová byla jedinou českou závodnicí na startu masáku, určenému třiceti elitním biatlonistkám a při úvodní střelbě se zařadila mezi třináct žen, které zvládly položku bezchybně. Střelnici opouštěla desátá, jen dvanáct sekund za vedoucí Dorotheou Wiererovou. Čistě dala Davidová i druhou ležku, zatímco Italka musela kroužit.

Vedení se tak ujala tradičně běžecky excelentní Norka Eckhoffová, zhruba dvacet vteřin za ní se pak hnala skupinka šesti pronásledovatelek, jejíž součástí byla i česká reprezentantka. Jenže od poloviny závodu ji viditelně přestaly jet lyže, když sníh poničil strukturu mázy a dvě trestná kola po stojce vzaly Davidové naději na další novoměstské medailové umístění.

Po 300 metrech běhu navíc se vrátila do závodu až na 15. místě a v běhu dál citelně ztrácela. Eckhoffová nedala soupeřkám šanci ani při třetí zastávce na střelnici a měla půlminutový náskok na Braisazovou z Francie.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Norka Tirill Eckhoffová projíždí jako první cílem závodu na 12,5 km s hromadným startem v Novém Městě na Moravě.

Ani jedna chyba na závěrečné střelbě Norce nevzala sedmý letošní triumf. Stříbro utrhla Švédka Öbergová, bronz brala Němka Preussová. Davidová minula dvakrát terč i při poslední položce vstoje, navíc ji absolutně nepodržely lyže a cílem projela dvacátá. „Teď bych řekla asi něco, co by mě mrzelo, tak to nechám bez komentáře. Rozhodly aspekty, které jsem nemohla ovlivnit," uvedla zklamaná po závodě.

„Nepovedené stojky souvisí s tím, že ji lyže neodjížděly. To bere spoustu sil, poznamená to i psychiku a na střelnici pak stála vyčerpaná," mínil trenér Jiří Holubec. „Bylo mi Makuly až líto, protože z každého kopce ztrácela spoustu vteřin a rvala se s tím marně. Každý odraz pak bolí, to vás i demotivuje," přiznal sportovní ředitel Ondřej Rybář.

Světový pohár biatlonistek v Novém Městě na Moravě - 12,5 km žen s hromadným startem
1. Eckhoffová (Norsko) 34:00,8 (1)
2. H. Öbergová (Švédsko) +25,3 (1)
3. Preussová (Německo) +32,4 (1)
4. Braisazová (Francie) +41,3 (3)
5. Wiererová (Itálie) +43,2 (3)
6. Hojniszová-Staregaová (Polsko) +43,5 (2)
-----
20. Davidová (ČR) +2:31,7 (4)
Průběžné pořadí Světového poháru žen:
1. Wiererová (Itálie) 776
3. H. Öbergová (Švédsko) 705
2. Eckhoffová (Norsko) 707
4. Herrmannová (Německo) 660
5. Röiselandová (Norsko) 597
6. Braisazová (Francie) 507
----
15. Davidová (ČR) 404
29. Charvátová (ČR) 215
31. Kristejn Puskarčíková (ČR) 208
66. Jislová (ČR) 40
Světový pohár v biatlonu v Novém měste na Moravě
Hromadný závod žen na 12,5 km

Reklama