Hlavní obsah

Bö nevzdává boj o křišťálový glóbus, oba Češi uzavřeli dvacítku

Nové město na Moravě
Aktualizováno

Norský biatlonista Johannes Thingnes Bö po lednové pauze ještě nevzdává boj o celkové prvenství ve Světovém poháru. Vítězstvím v závodě na 15 km s hromadným startem zase snížil ztrátu na Martina Fourcadea z Francie, jenž dojel v Novém Městě až na čtrnáctém místě. Oba čeští účastníci masáku šli na tři trestná kola a patřili mezi pomalejší na lyžích, takže se v cíli seřadili za sebou. Devatenáctý skončil Ondřej Moravec a dvacátý Michal Krčmář.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ondřej Moravec během závodu s hromadným startem.

Článek
Fotogalerie

Norové od začátku nasadili zběsilé tempo a roztrhali startovní pole elitních třiceti závodníků. Jenže na střelnici postupně chybovali, a tak se vpředu trochu utrhlo trio Jacquelin, Windisch, Pfeiffer, které před poslední stojkou mělo shodně na kontě nulu. Za nimi se hnali na lyžích ohromně rychlí Norové. J. Bö, Bjöntegaard i Christiansen.

S čistým kontem celý závod nakonec vydržel pouze Jaquelin, ale při odjezdu ze závěrečné položky měl jen čtyři vteřiny náskok na J. Bö, který pak v lese Francouze utrhl. Nor zůstal za celou dobu v Novém Městě neporažen a jeho ztráta v celkovém hodnocení činí už jen 43 bodů na lídra Fourcadea.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Johannes Thingnes Bö z Norska se v závodu s hromadným startem radoval z triumfu.

Na konci seriálu se navíc budou dva nejhorší výsledky škrtat, což v tuto chvíli nahrává Norovi. Čtyři reprezentanti této země se vešli mezi sedm nejlepších, přesto je ve finiši o bronz předstihl Peiffer.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ondřej Moravec obsadil v masáku v Novém Městě na Moravě devatenácté místo.

Oba Češi na startu hleděli na špičku závodu s odstupem. Moravec začal čistou ležkou, pak ale při dalších dvou položkách minul terč vždy poslední ranou. „Než zbrklost, tak to byly spíš předržené rány. Byl děsný rozdíl ve startovním poli v lyžích, to jsem fakt nečekal," uznal Moravec, že zaostával i v běhu. Protože nezvládl čistě ani závěrečné zastávku na střelnici, odjížděl devatenáctý a už nebylo co zlepšovat.

Krčmář si svou pozici zkomplikoval hned dvěma trestnými koly na úvod, čímž mu soupeři hodně odjeli.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Michal Krčmář doběhl v masáku na 20. místě.

„Jelo se od začátku ve vysokém tempu, já tam trochu vlál a nedokázal pak rány na ležce správně centrovat. K lyžím nemám co říct, to si musíme zhodnotit uvnitř týmu," vykládal Krčmář, jenž se na posledních dvou kilometrech ocitl hned za svým krajanem.

SP biatlonistů v Novém Městě na Moravě - 15 km mužů s hromadným startem
1. J. Bö (Norsko) 39:32,7 (3)
2. Jacquelin (Francie) +15,1 (0)
3. Peiffer (Německo) +25,0 (1)
4. Pidručnyj (Ukrajina) +27,9 (2)
5. Bjöntegaard (Norsko) +27,9 (2)
6. Dale (Norsko) +34,1 (2)
----
19. Moravec (ČR) +2:10,1 (3)
20. Krčmář (ČR) +2:27,7 (3)
Stav SP celkově
1. Fourcade (Francie) 853
2. J. Bö (Norsko) 810
3. Fillon Maillet (Francie) 800
4. T. Bö (Norsko) 702
5. Jacquelin (Francie) 632
6. Desthieux (Francie) 630
---
21. Krčmář (ČR) 292
26. Moravec (ČR) 238
52. Štvrtecký (ČR) 68
75. Václavík (ČR) 19
81. Šlesingr (ČR) 12
84. Krupčík (ČR) 7

Reklama

Související témata: