Hlavní obsah

Fantazie! České biatlonistky ovládly s velkým náskokem závod štafet v Ruhpoldingu

Kvarteto biatlonistek ve složení Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a finišmanka Veronika Vítková pokračuje v novém roce ve fantastických výkonech. Po triumfu v Oberhofu vyhrály Češky závod štafet Světového poháru na 4x6 km i v bavorském Ruhpoldingu, a to zcela suverénně! České reprezentantky zvítězily o více než minutu před druhým Běloruskem a upevnily si vedení v hodnocení týmové disciplíny.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Vítězné české biatlonistky (zleva): Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Veronika Vítková a Jitka Landová.

Článek
Fotogalerie

Středeční závod v Ruhpoldingu výtečným způsobem rozjela sebevědomím hýřící Puskarčíková, která vleže i vestoje vyčistila terče, výborně běžela a s téměř půlminutovým odstupem před Kanadou a Polskem předávala štafetu na vedoucí pozici Soukalové.

Dvojnásobná olympijská medailistka ze Soči sice vestoje dvakrát selhala, jenže ani za ní jedoucí Němka Hildebrandová nebyla stoprocentní a rodačka z Jablonce nad Nisou tak předávala Landové s přibližně minutovým náskokem.

Landová neběžela vůbec špatně, na první střelbě vleže na ni ale dolehla nervozita a hned třikrát musela dobíjet. Na střelnici nakonec strávila minutu a dvacet vteřin, i tak ale udržela pro Česko první místo. Druhá Němka Hinzová však zaostávala už jen o devětadvacet vteřin. Střelba vestoje vyšla Landové o poznání lépe, jednou sice terč minula, finišmance Vítkové ale předávala štafetu s půlminutovým náskokem před Německem. Třetí předávaly Bělorusky, které nabraly na Češky ztrátu minutu a patnáct sekund.

Vítková pohlídala první místo

Vítková ve finiši už první příčku pohlídala. Německé finišmance Dahlmeierové hned zkraje ještě poodjela a ačkoliv musela na obou střeleckých položkách jednou dobíjet, slavila v cíli se svými kolegyněmi suverénní vítězství. Darja Domračevová na posledním úseku dokázala předstihnout Dahlmeierovou a dovezla Bělorusky do cíle na druhé příčce. S třetím místem se nakonec musely spokojit domácí Němky.

"Pro nás opět úžasný závod. Holky pokračují ve výsledcích z říše snů. Závod stylem start cíl byl nádherný," řekl šéftrenér Ondřej Rybář po skončení závodu v rozhovoru pro Českou televizi.

Česká biatlonová štafeta slaví druhé vítězství v řadě. Před týdnem triumfovala v Oberhofu, v prosinci navíc dojela v Hochfilzenu třetí.

SP v biatlonu v Ruhpoldingu (Německo):
Ženy - štafeta na 4x6 km:
1. ČR (Puskarčíková, Soukalová, Landová, Vítková) 1:23:57,7 (0 trestných okruhů + 9 dobíjení)
2. Bělorusko (Skardinová, Krjuková, Pisarevová, Domračevová) -1:13,3 (0+6)
3. Německo (Preussová, Hildebrandová, Hinzová, Dahlmeierová) -1:39,3 (1+6) 4. Norsko -2:39,2 (0+13)
4. Norsko -2:39,2 (0+13)
5. Ukrajina -2:49,7 (0+7)
6. Francie -3:55,3 (0+17)
Průběžné pořadí SP (po 3 ze 6 závodů):
1. ČR 168 b.
2. Bělorusko 156
3. Německo 139

Reklama