Hlavní obsah

Biatlonistky převálcovaly zbytek světa. Je to v dobré náladě, partě a tvrdém tréninku, prozradily

Lepší vstup do nového roku si české biatlonistky snad ani nemohly přát. Kvarteto ve složení Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková v současnosti válcuje svět. Před týdnem ovládlo štafetu závodu Světového poháru v Oberhofu, ve středu pak ve stejné disciplíně deklasovalo všechny své soupeře v bavorském Ruhpoldingu. Před druhým Běloruskem dorazily Češky do cíle s více než minutovým náskokem. "Asi je to v dobré náladě, dobré partě a tvrdém tréninku," komentovala poslední fantastické úspěchy Puskarčíková pro Radiožurnál.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Obrovská radost české biatlonové štafety po vítězství v Ruhpoldingu. Druhá zprava je finišmanka Veronika Vítková.

Článek
Fotogalerie

Právě Puskarčíková, nejmladší členka štafetového týmu, položila základní kámen ke středečnímu triumfu. Na první i druhé střelecké položce ani jednou nezaváhala, s přehledem vyčistila terče a odjela celému poli. Před druhou Kanadou předávala Gabriele Soukalové s náskokem pětadvaceti sekund. "Nějak mi to nepřišlo. Prostě jsem si jela svůj závod a nekoukala jsem okolo," řekla čtyřiadvacetiletá Puskarčíková.

Gabriela Soukalová vyrazila na druhý úsek s luxusním odstupem pětadvaceti vteřin na druhou Kanadu a byť musela ve střelbě vestoje dvakrát dobíjet, vedoucí pozici neztratila. Ba naopak, náskok od v té době druhých Němek ještě zvýšila.

Jediný nepříjemný moment v závodě nastal pro český tým po druhé předávce. Na trať vyrazila Landová, která se na první položce vleže pořádně trápila. Dvakrát musela dobíjet, hrozilo ji trestné kolo, které odvrátila až posledním náhradním nábojem. Na střelnici nakonec strávila minutu a dvacet sekund, vedoucí příčku však dokázala udržet. "Úplně mi zatrnulo, protože jsem měla strašně promrzlé ruce, jak bylo mokro. Měla jsem problém rány vůbec spustit," přiznala Landová Radiožurnálu. „Pak mi nešly ani dobít náboje, jeden jsem ztratila a po trati na mě křičeli, že mám jen dva náhradní a třetí mi dají rozhodčí na trati," doplnila.

Hamza: Máme velmi perspektivní tým pro příští OH

Landová dorazila na předávku s přibližně půlminutovým náskokem před Němkou Hinzovou. Vítková, která se v letošní pyšní parádní formou, nepřipustila komplikace a českou štafetu dovezla do cíle na prvním místě. "Bylo to krásné už zezačátku. Trošku se to zdramatizovalo u Jitky při ležce, ale jinak to byl náš závod a ohromně jsme si to užívaly," prohlásila spokojeně Vítková.

Velkou radost měl po skončení závodu šéftrenér Ondřej Rybář. "Pro nás opět úžasný závod. Holky pokračují ve výsledcích z říše snů. Závod stylem start cíl byl nádherný," uvedl v rozhovoru pro Českou televizi.

Nadšení netajil ani předseda biatlonového svazu Jiří Hamza. "Ani snít o takových výsledcích by nás před sezónou nenapadlo," řekl Hamza pro svazový web. "Radujme se z toho, ale současně se na takový výsledek stále musíme dívat s pokorou. Každopádně Veronika ukázala, že je v top formě, Gábina se do ní blíží a Eva s Jitkou už závody zvládají mentálně. Navíc i ony zaznamenaly výkonnostní posun. Vzhledem k příštím olympijským hrám máme velmi perspektivní tým," pochvaloval si Hamza.

Reklama