Hlavní obsah

Domácí nástrahy? Husí kůže i Bermudský trojúhelník, hlásí biatlonisté

Michal OsobaPrávo

Když se v roce 2012 po jednatřiceti letech vrátil do Česka Světový pohár, byl biatlonový boom teprve ve svém rozpuku. Organizátoři v Novém Městě na Moravě nachystali tribunu pro šest tisíc diváků, která se první den ani zcela nezaplnila. Letos už nestačí ochozy pro 18 000 fanoušků...

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Čeští biatlonisté se chystají na závody v Novém Městě na Moravě. Zleva Jaroslav Soukup, Eva Puskarčíková, Michal Šlesingr, Veronika Vítková, Michal Krčmář, Jitka Landová, Ondřej Moravec a Gabriela Soukalová.

Článek

„Když jsem tu závodila předloni na mistrovství světa, měla jsme z té atmosféry husí kůži. Nic podobného jsem nikdy nezažila,“ vybavuje si čerstvá vítězka Univerziády Jitka Landová.

Zkušenosti přijdou vhod

Nabyté zkušenosti ze dvou vrcholných závodů na domácí půdě můžou čeští biatlonisté letos zužitkovat. „Na mistrovství světa jsem byla strašně nervózní, když jsem přijížděla a davy bouřily. Snad se budu teď lépe koncentrovat,“ doufá Gabriela Soukalová.

I na jejím příkladu se dá demonstrovat posun, jaký český biatlon udělal. Před třemi lety si v Novém Městě zajela 37. místem nejlepší výsledek kariéry. Na mistrovství světa už startovala jako vítězka závodu SP v Pokljuce, byť zbrzděna nemocí.

Teď při Světovém poháru budí zájem v pozici dvojnásobné olympijské medailistky. „Pro mě tu také byla při prvním svěťáku dvacátá místa tehdy nejlepšími výsledky,“ vzpomíná i Ondřej Moravec.

Izolace kvůli bacilům

Teď jsou přísně střeženými hvězdami. Kvůli chřipkové epidemii se český tým snaží závodníky izolovat od davů lidí. „A všichni jsou zdraví,“ oddechl si kouč Ondřej Rybář.

Jenže areál v Novém Městě má i svá čistě biatlonová specifika. „Třeba Bermudský trojúhelník,“ hlásí Soukalová. Takto biatlonistky překřtily střelnici. „Je ošemetná, může tam chybovat spousta závodníků,“ upozorňuje.

„Já bych z toho nedělal takovou vědu. Podle předpovědi má foukat, ale to je pro všechny stejné. Určitě jsou i horší střelnice,“ má jasno Moravec.

Česká nominace
Smíšené dvojice: Eva Puskarčíková, Michal Krčmář
Smíšená štafeta: Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr, Ondřej Moravec
Navíc do sprintu: Jitka Landová, Barbora Tomešová, Jaroslav Soukup, Tomáš Krupčík
Program Světového poháru
Pátek: 15.10 smíšené dvojice, 17.30 smíšené štafety
Sobota: 12.30 sprint žen, 15.30 sprint mužů
Neděle: 13.00 stíhací závod žen, 15.00 stíhací závod mužů
Živě vysílá ČT Sport, podrobné on-line reportáže na Sport.cz.

Reklama